Már az Omikron-variánsért is Trumpot okolják

Joe Biden már több mint tíz hónapja elnök, az Omicron-változat pedig csak néhány napja jelent meg a hírekben. De a Politico valahogy mégis megtalálta a módját, hogy az Omikron-variáns miatti fertőzéseket Donald Trumpra kenje.

Erin Banco a Politico riportere talált pár névtelenül nyilatkozó szakértőt, hogy Trumpot okolják az új variánsért:

„Trump elnök „America First” rendeletére reagáló vezető tisztviselők döntései hozzájárultak a koronavírus elleni vakcinaadományok késedelméhez és az alacsony és közepes jövedelmű országok megsegítésére tett erőfeszítések elmaradáshoz”

– állította öt jelenlegi és volt amerikai tisztviselő, akik Trump alatt dolgoztak a világjárvány elleni válaszlépéseken.

„A covid-veszély elleni közös globális összefogás elmulasztása miatt egyes nemzetek – köztük azok is, ahol az elmúlt hetekben megjelent az Omikron-változat – nem kaptak védőoltásokat, és sokkal sebezhetőbbek váltak a mutációkkal szemben”

– mondták a tisztviselők.

Német egészségügyi miniszter: a tél végére „mindenki oltott, gyógyult vagy halott lesz”

„A nagyon erősen fertőző delta vírusváltozat miatt ez valóban nagyon-nagyon valószínű, ezért javasoljuk ennyire nyomatékosan az oltást” – mondta Jens Spahn.

„Mindezt annak ellenére, hogy a Trump-kormányzat egy sor magas szintű belső megbeszélést folytatott 2020-ban az Egészségügyi Világszervezettel az alacsonyabb jövedelmű országok oltáshoz való hozzáférésének korlátozásával járó veszélyekről, beleértve az új, veszélyesebb változatok megjelenését is”

– folytatták.

„Trump nem dolgozott ki stratégiát a világ többi részének a vakcinához való hozzáférésének biztosítására vagy a vakcinák beadásához szükséges infrastruktúra kiépítésére. Ehelyett rohamtempóban igyekezett biztosítani Amerikának mindnél több, a vakcina előállításához szükséges összetevőt, hogy felgyorsítsa a vakcina gyártását, hogy azt az amerikai népnek – nem pedig a világ népességének – adják”

– mondták az egykori amerikai elnökkel elégedetlen tisztviselők.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Váratlan radikalizmus és hamis ígéretek – a Biden-elnökség eddigi mérlege

Számbavettük a Biden-elnökség problémás területeit. Van bőven. Zsiros Egon elemzése.

Címlapkép: Gage Skidmore/Flickr