Caroline Glick: Kína és Oroszország megelőzi Amerikát

Az elmúlt hetekben egy szikár igazság vált tagadhatatlanná: Az Amerikai Egyesült Államok már nem az a mindenható szuperhatalom, mint ami a hidegháború vége óta volt. Távolról sem. Ennek a helyzetnek mélyreható stratégiai következményei vannak mind az Egyesült Államok, mind szövetségesei számára — fogalmaz Caroline Glick a Jewish News Syndicate hasábjain.

Egy nemzetnek a globális rangsorban elfoglalt helye két dologra épül – képességeire és hitelességére. Amerika képességei megdöbbentő módon csökkentek szuperhatalmi versenytársaihoz képest. Ahogyan a hitelessége is.

Az amerikai vezetők több mint egy generáción keresztül kerülték „az űr fegyverré tételét”. De miközben gratuláltak maguknak a visszafogottságukhoz, a kínaiak és az oroszok felfegyverezték az űrt.

November 16-án Oroszország föld-levegő rakétát lőtt ki az űrbe, amely megsemmisített egy elavult Kozmosz kémműholdat, amely veszélyesen közel volt a Nemzetközi Űrállomáshoz. A műhold másfélezer darabra robbant, amelyek mindegyike elég nagy volt ahhoz, hogy veszélyeztesse az űrállomást és a fedélzetén tartózkodó nyolc űrhajóst (köztük két oroszt). A NASA elítélte a cselekményt.

Ezzel elérkeztünk Kínához.

Kína műholdellenes programja sokkal nagyszabásúbb, mint az oroszé. Kína rendelkezik műholdak megsemmisítésére alkalmas rakétákkal, és olyan lézer- és zavaró technológiákat vet be, amelyek képesek blokkolni a műholdas kommunikációt. A múlt hónapban Kína a „Shijian-21″ indításával több fokozattal növelte műholdellenes felszereltségét. A „Shijian-21″ egy robotkarral ellátott műhold, amely a kínaiak szerint az „űrszemét” eltakarítására szolgál.

Az amerikai légierő tábornokának, James Dickinsonnak más, hihetőbb magyarázata van a karral kapcsolatban. A kongresszus előtt áprilisban azt mondta: „Az űrbe telepített robotkar technológiája felhasználható egy jövőbeli rendszerben más műholdak megragadására”.

Más szóval, az „űrszemét”, amire Kína utalt, az amerikai műholdak.

Az amerikai műholdak elleni sikeres támadás megbénítaná az amerikai és a szövetséges fegyveres erőket. Attól függően, hogy az amerikai műholdak mennyire bénulnak meg, egy műholdellenes csapás az amerikai gazdaságot és a világgazdaság nagy részét is tönkreteheti.

A múlt hétvégén a kanadai Halifaxban tartott biztonsági fórumon adott interjúban David Thompson tábornok, az amerikai űrparancsnokság helyettes parancsnoka arról beszélt, hogy az Egyesült Államok milyen választ ad az amerikai műholdak elleni agresszív kínai és orosz fellépésre.

Védelmi költségvetés nélkül maradt az Egyesült Államok

Az amerikai szenátus a republikánus párti képviselők és néhány demokrata párti kollégájuk fenntartásai miatt nem tudta hétfőn elfogadni az Egyesült Államok védelmi költségvetését.

Thompson elmondta, hogy az Űrparancsnokság az amerikai műholdak „architektúrájának” megerősítésére összpontosít. Az elképzelés szerint a műholdak számát tömegesen növelik és szétszórják őket, miközben megváltoztatják a kommunikáció módját, hogy csökkentsék azt a fenyegetést, amelyet az ellenük irányuló űrbázisú vagy földi támadások jelenthetnek az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve.

A probléma az, hogy mindez pénzbe kerül. És nem világos, hogy lesz-e rá pénz, és mennyi időbe telik majd a szükséges védekezés kiépítése.

Thompson nem beszélt közvetlenül a kínai vagy orosz műholdak elleni amerikai támadó képességekről. Megjegyezte azonban, hogy a műholdak megsemmisítése föld-levegő rakétákkal meglehetősen egyszerű feladat, amelyet bármely ballisztikus rakétákkal rendelkező állam képes végrehajtani. Dr. Stephen Bryen, rakétatechnológiai szakértő a webcastem egyik legutóbbi epizódjában megjegyezte, hogy az Egyesült Államok képes saját műhold-ölő műholdakat indítani. De a Pentagon mindeddig nem mutatott érdeklődést ennek megtétele iránt.

Az a tény, hogy mind Oroszország, mind Kína képes az amerikai műholdrendszerek megsemmisítésére és szabotálására, elég rossz lenne, ha ez lenne a két hatalom űrfegyverkezésének egyetlen aspektusa. De nem ez az egyetlen – vagy akár a legnagyobb – fenyegetés, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie az ellenfelek űrfegyverkezése miatt.

A hiperszonikus rakéták fenyegetése sokkal rosszabb.

A hiperszonikus sebesség a hangsebesség ötszöröse és hússzorosa közötti sebesség. John Hyten tábornok, az amerikai vezérkari főnök helyettes vezetője szerint az elmúlt öt évben a kínaiak több száz hiperszonikus rakétakísérletet hajtottak végre, míg az Egyesült Államok csak kilencet. A hiperszonikus rakétákból kiinduló fő veszély az, hogy a kilövés pillanatától a becsapódás pillanatáig irányítottak. Repülésük során végig képesek irányt változtatni. Nagy sebességükkel együtt a hiperszonikus rakétákat nehéz észlelni és lehetetlen elfogni.

Amerika tehetetlen lenne egy elektromágneses támadással szemben

Az Egyesült Államok teljesen védtelen helyzetben van egy elektromágneses impulzustámadással (EMP) szemben – figyelmeztetnek biztonságpolitikai szakértők.

A múlt hónapban a Financial Times felfedte, hogy a nyár folyamán Kína hiperszonikus rakétát indított, amely sikeresen megkerülte a Földet, mielőtt felgyorsult a kijelölt célpontra. Az amerikaiakat állítólag megdöbbentette a kínai kilövés.

Eddig abban a hitben éltek, hogy a kínaiak több évre vannak attól, hogy ilyen képességekkel rendelkezzenek.

Az oroszok 2018-ban vetettek be először hiperszonikus rakétákat. Azóta kifejlesztettek és bevetettek földi, légi, tengeri és űrbázisú hiperszonikus rakétákat. Két héttel ezelőtt Hyten arra figyelmeztetett, hogy a kínai „első csapásmérő rendszernek” tűnik, vagyis olyannak, amely egy, az Egyesült Államok elleni kínai meglepetésszerű nukleáris támadás alapját képezheti.

Az év elején az Egyesült Államok és Izrael véglegesített egy megállapodást az Arrow 4 rakétavédelmi program közös fejlesztéséről. A programot az Israel Aircraft Industries és a Lockheed-Martin fogja megvalósítani. Egyik célja a hiperszonikus rakéták elleni védelmet szolgáló rendszer kifejlesztése és telepítése. Mivel nincsenek hiperszonikus képességekkel rendelkező közel-keleti hatalmak, az Arrow 4 program következményei egyértelműek. Az Egyesült Államok most először dolgozik együtt Izraellel olyan technológiák kifejlesztésén, amelyek elsősorban az Egyesült Államokat védik.

A halifaxi fórumon Thompson elismerte, hogy az Egyesült Államok jelenleg nem rendelkezik hiperszonikus rakétákkal. Bár a hadsereg, a haditengerészet és a légierő egyaránt fejleszt hiperszonikus rendszereket,

elismerte, hogy az Egyesült Államoknak még évekbe telik, amíg eléri azokat a képességeket, amelyekkel Oroszország és Kína már rendelkezik.

Más szóval, a következő néhány évben Oroszország és Kína olyan stratégiai előnyt élvez majd az Egyesült Államokkal szemben, amilyet még soha nem látott. Hiperszonikus rakétáik, kombinálva műholdellenes képességeikkel és komoly szándékukkal, sebezhetőbbé teszik az Egyesült Államokat külföldi támadásokkal szemben, mint amilyen a második világháború óta bármikor volt.

Mindez sokkal kevésbé lenne nyugtalanító, ha az Egyesült Államok akár szövetségesei, akár ellenségei felé komoly szándékot mutatna. De éppen az ellenkezője a helyzet.

Hyten-t arról kérdezték, hogy Kína hiperszonikus rakétakísérlete egy új „Szputnyik-pillanatot” jelent-e, hasonlóan ahhoz a pánikhoz, amely az amerikaiakat azután fogta el, hogy a Szovjetunió 1957-es Szputnyik műholdjának fellövésével az első nemzet lett az űrben. Az a pánik hatalmas beruházások megtételét serkentette az amerikai technológiafejlesztésbe. Hyten válasza tanulságos volt.

A Szputnyikhoz hasonlóan Hyten azt mondta: „Technológiai szempontból ez elég lenyűgöző.”

„Azonban a Szputnyik sürgető érzést keltett az Egyesült Államokban, míg a július 27-i [kínai] teszt nem keltett sürgősségérzetet. Szerintem valószínűleg kellene neki.”

Nem az űr az egyetlen hely, ahol az Egyesült Államok vállrándítással reagál a növekvő fenyegetésekre. Vegyük például Iránt és annak nukleáris programját.

Izrael attól tart, hogy Amerika megelégszik egy „kevesebbért kevesebbet” típusú iráni atomalkuval

Vezető izraeli tisztviselő szerint, mivel a tárgyalások több hónapja szünetelnek, Teherán olyan kompromisszumos „alkut” köthet, ami rendkívül veszélyes.

Mondanom sem kell, hogy míg az Egyesült Államok most Kína és Oroszország mögött áll az űrbe telepített fegyverek terén, addig Irán előtt jár minden fegyver tekintetében. Miközben Irán a nukleáris célvonal felé száguld, az Egyesült Államok viszonylag könnyen megakadályozhatja, hogy atomhatalommá váljon. De sem az Egyesült Államok ellenségei, sem az Egyesült Államok szövetségesei nem hiszik, hogy ez szándékában állna.

Az Iránnal folytatott közvetett nukleáris tárgyalások e heti bécsi újrakezdését megelőzően a kormányzat tett néhány lépést, hogy növelje hitelességét szövetségesei előtt. Lloyd Austin, védelmi miniszter Izraelbe és a Perzsa-öböl menti államokba utazott, és kijelentette, hogy az USA nem hagyja cserben őket. Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága a maga nemében először tartott közös légigyakorlatot, amelyen Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is részt vett. Az amerikai B-2-esek pedig izraeli F-15-ösök kíséretében átrepültek Izrael felett.

Mindezekről a lépésekről kellő lelkesedéssel számoltak be. De senki sem vette őket komolyan. Ez két okból is igaz.

Először is, a bécsi tárgyalások célja, hogy meggyőzzék Irán fanatikus új vezetőit, hogy fogadják el a 2015-ös atomalku által a nukleáris tevékenységekre vonatkozóan megállapított ideiglenes (és gyorsan lejáró) korlátozásokat, cserébe az amerikai szankciók enyhítésén keresztül tömegesen beáramló pénzért. Ha Irán beleegyezik az alkuba, akkor is viszonylag rövid időn belül átlépi a nukleáris küszöböt.

Ugyanakkor, ha az Egyesült Államok feloldja gazdasági szankcióit, Iránnak lesz gazdasági eszköze ahhoz, hogy tömegesen fokozza Izrael és az Öböl menti szunnita államok elleni proxy-háborúit.

Másodszor, a gesztusokat, amelyeket a kormányzat a szövetségesei felé tett, hogy demonstrálja a hitelességét, semmissé tették egyéb tettei. Miközben az Egyesült Államok tiltakozott az iráni bombához vezető út megakadályozása iránti elkötelezettsége mellett, nem válaszolt a saját erői elleni iráni agresszióra Szíriában és a Perzsa-öbölben. És az Obama-kormányzat nyomdokain haladva két héttel ezelőtt egy magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta a New York Timesnak, hogy az Egyesült Államok ellenez minden izraeli akciót az iráni nukleáris létesítmények ellen. Az üzenet egyértelmű volt. És mindenki megértette.

Amerika álláspontja Oroszországgal és Kínával szemben alig különbözik. Az elmúlt hetekben Oroszország közel százezer katonát telepített Ukrajna keleti határa mentén. Kijev arra figyelmeztet, hogy akár már januárban orosz invázióra kerülhet sor. De a kormányzat csak a múlt héten kezdett tárgyalni arról, hogy védelmi fegyvereket és katonai tanácsadókat küldjön Ukrajnába. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is csak most kezdett tárgyalásokat arról, hogy gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben. És ezeket csak azután fogják bevezetni – ha egyáltalán bevezetik őket -, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Kínával kapcsolatban még borzalmasabb a helyzet. Két héttel ezelőtt Biden megtartotta a várva várt online csúcstalálkozót Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A találkozóra a két szuperhatalom közötti fokozott feszültség idején került sor, amelyet Kína Tajvannal szembeni fenyegetőzései tovább fokoztak.

Mint Grant Newsham, nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos ezredes, a washingtoni Center for Security Policy munkatársa a Newsweeknek kifejtette,

„Amerika elveszti hitelét az ázsiai-csendes-óceáni térségben és globálisan is”, ha nem védi meg Tajvant.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok számára milyen tétje van ennek, Biden várhatóan arra figyelmeztette volna Hszit, hogy az Egyesült Államok nem fogja tétlenül nézni, ha Peking továbbra is fenyegeti Tajvant. De úgy tűnik, ez nem történt meg.

A kínai média arról számolt be, hogy Biden és Xi egy oldalon állnak Tajvannal kapcsolatban. Biden Tajvannal kapcsolatos hátradőlése nem az egyetlen terület volt, ahol gyengeséget mutatott. Nem szólította fel Kínát, amiért az nem hajlandó együttműködni a COVID-19 eredetével kapcsolatos nemzetközi vizsgálatokkal. Nem említette Kína gyors nukleáris fegyverkezését vagy agresszív tevékenységét az űrben.

Biden azonban hosszasan beszélt az éghajlatváltozásról.

Szövetségeseivel együtt az Egyesült Államok még mindig a legerősebb nemzet a Földön. Még mindig képes legyőzni ellenségeit, vagy legalábbis masszívan ártani azoknak. De akár Iránnal, akár Kínával, akár Oroszországgal, akár Afganisztánnal, akár azon túl, Amerika stratégiai hitelessége romokban hever. Sem szövetségesei, sem ellenségei nem veszik komolyan kötelezettségvállalásait vagy fenyegetéseit. Következésképpen, mivel az űrfegyverek terén lemarad ellenfeleihez képest, az Egyesült Államok olyan gyenge szándékot sugall, amely agresszióra hív fel saját maga, érdekei és szövetségesei ellen.

Az „építsük vissza jobban” üzenete Iránnak, Izraelnek és az araboknak

A kormányzat állítása, miszerint „a nukleáris fenyegetés megállítására tett erőfeszítések kontraproduktívak” azt üzeni mind Jeruzsálemnek, mind az arab nemzeteknek, hogy Irán megbékítése érdekében dobják őket.