Amerika tehetetlen lenne egy elektromágneses támadással szemben

Az Egyesült Államok teljesen védtelen helyzetben van egy elektromágneses impulzustámadással (EMP) szemben – figyelmeztetnek biztonságpolitikai szakértők.

Peter Vincent Pry, a Task Force on National and Homeland Security vezérigazgatója a Fox Newsnak elmondta, hogy úgy véli, hogy valós veszély az Egyesült Államokra egy EMP-támadás, hiszen meg tudja bénítani az ország kommunikációs, közlekedési, ivóvíz-ellátási, illetve élelmezési hálózatát – írja a Portfolio.hu

Ráadásul egy ilyen támadást valószínűleg más eszközökkel, például kibertámadásokkal vagy fizikális szabotázzsal együtt alkalmaznának Amerika riválisai.

Pry figyelmeztet: Kína már rendelkezik EMP-fegyverekkel, a napokban ráadásul kiderült, hogy ilyen eszközöket célba tudnak juttatni gyakorlatilag kivédhetetlen hiperszonikus rakétákkal is.

Plamen Doynov, a University of Missouri-Kansas City professzora arról is beszélt, hogy hiába nem jár véráldozattal egy EMP-támadás, pusztán az, ha nincs áramellátás Amerikában, a lakosság 90%-ára nézve halálos veszélyt jelent egy éven belül.

Öt tényező, mely véget vethet Kína felemelkedésének

Sokan kongatják a vészharangokat Kína felfelé törése kapcsán. Vajon milyen bel- és külpolitikai tényezők vethetnek véget Kína felemelkedésének? Zsiros Egon írása.