Székletelemzéssel javítanák a későnkelők koránkelését

Izraeli tudósok a postán küldött mintákat vizsgálva megállapították, hogy a koránkelőknek közös a bélbaktérium-mintázatuk, és remélik, hogy lemásolhatják, hogy másoknak is segíthessenek felkelni a pacsirtákkal — írja a Times of Israel.

A tudósok szerint az izraeliek székletének elemzése megtanította őket arra, hogyan lehet megváltoztatni a szundikálási szokásainkat, és hogyan lehetünk mindannyian koránkelők.

A szakmailag lektorált kutatás során nagyon eltérő baktérium-mintázatokat azonosítottak a korán kelők és a későn fekvők beleiben, és azt mondják, ez megnyitja az utat olyan korrekciók előtt, amelyek mindenkinek megadják a kívánt alvási mintát.

A haifai tudósok izraelieknek hirdették meg, hogy vegyenek részt a „kakilás postán” programban, amelynek keretében egy dobozba helyeznek székletet, és azt postán küldik el a laboratóriumukba.

Átbogarászták kellemetlen szagú küldeményeket, mintegy 90 mintát vizsgáltak meg, és a bélbaktériumokban különböző „aláírásokat” azonosítottak, amelyek meghatározzák, hogy pacsirta vagy bagoly természet vagyunk-e. Megállapították, hogy bennük vagy az alistipes, vagy a lachnospiraceae baktériumok szintje emelkedett.

Eddig is volt már néhány olyan munka, amely a bélbaktériumok és az alvási hajlam közötti összefüggésre utalt, de ez a tanulmány állítja a legegyértelműbb összefüggést

— mondta a The Times of Israel című izraeli lapnak Dr. Naama Geva-Zatorsky, a Technion-Israel Institute of Technology egyik kutatója.

A Technionból és a Haifai Egyetemről érkező, Eran Tauber professzor által vezetett kutatócsoport egy nemrég megjelent folyóiratcikkben azt írta, hogy az eredmények „az első lépést jelenthetik a táplálkozási beavatkozások kifejlesztése felé”.

„Ez a kutatás felveti annak lehetőségét, hogy a mikrobiom megváltoztatásával, probiotikumok, speciális molekulák használatával vagy az étrend megváltoztatásával megváltoztassuk alvási hajlamainkat. Ez egy olyan módszer lehet, amely segíthet a pacsirtáknak vagy baglyoknak alvási szokásaik megváltoztatására hangolni szervezetüket”

– mondta Geva-Zatorsky.

„Nagyrészt a baglyok azok, akik frusztráltak amiatt, hogy nem tudnak reggel felkelni, akik változtatnának a szokásaikon, és ez potenciálisan segíthetne nekik.”

Elismerte, hogy lehetséges, hogy a mikrobiom-különbségek az alvási szokásokból adódnak, és nem fordítva, és elmondta, hogy ezt a kutatás következő szakaszában ellenőrizni fogják.

A kutatás az étrend és a mikrobiom közötti összefüggésekre is több fényt fog vetni. Ebben a szakaszban az adatok összefüggést sugallnak a zsíros ételek és az éjszakai hajlam között, valamint összefüggést a magas rosttartalmú étrend és a korai kelés között. Geva-Zatorsky azonban óva intett attól, hogy elhamarkodottan arra a következtetésre jussunk, hogy az étrend megváltoztatása megváltoztatja az alvási szokásokat.

Megjegyezte, hogy

a magas lachnospiraciával rendelkező éjszakai baglyok hajlamosak több zsíros ételt fogyasztani, míg a magas alistipusszal rendelkező korán kelők inkább alacsonyabb zsírtartalmú és több rostot tartalmazó étrendet fogyasztanak.

Hangsúlyozta azonban, hogy nem világos, hogy ez okozza-e a mikrobiom-mintákat és/vagy az alvásmintákat, vagy pedig a késő éjszakai életmód és/vagy a vele járó mikrobiom mellékterméke.

Egy sor most induló, egereken végzett kísérlet tisztázni fogja az összefüggéseket, és azt is lehetővé teszi a tudósok számára, hogy pontosan lássák, hogyan hat a mikrobiom megváltoztatása az alvásra.

„Mindez közelebb hozza annak lehetőségét, hogy megváltoztathassuk a bélrendszer belsejét, hogy segítsük az embereket abban, hogy úgy aludjanak és keljenek, ahogyan akarnak”

– mondta Geva-Zatorsky.

Izraeli tudósok a szennyvízből már előre jelzik a járványt

A módszer a fertőzés második hullámának kitörése előtt jelenthet hatalmas segítséget.