Izraeli tudósok a szennyvízből már előre jelzik a járványt

A Ben-Gurion Egyetem szakemberei szerint két fontos haszonnal is bír az általuk használt módszer. 

Új módszerről tett bejelentést hónap elején a negevi Ben-Gurion Egyetem (BGU) a koronavírus elleni harc egyik részeként: az izraeli szakemberek szerint a fertőzések lekövetéséhez fontos vizsgálatok alá vonni a szennyvíz- és csatornavíz-rendszerek tartalmát.

Dr. Oded Nir, az egyetemi kutatás résztvevője arról számolt be a NoCamels nevű oldalon, hogy társaival együtt már a COVID-19 beazonosítása óta vizsgálják a vírus megjelenését az egyes ürüléktárolókban.

„Az a célunk, hogy egy korai vészjelző módszert dolgozzunk ki. Ugyanis

bizonyítható, hogy a vírus kimutatható a szennyvízben és székletben — három nappal azt megelőzően, hogy az embereknél tünetek jelentkeznének”

— mondta Dr. Nir, aki szerint ezzel a gócpontok kialakulásának veszélye is megjósolható. Így a jövőben elegendő lenne karanténra kötelezni a kifejezetten érintett területeket, míg az ország többi részén fenntartható volna a gazdasági tevékenység.

A szakember beszámolója szerint eddig húsz izraeli szennyvíztárolót is megvizsgáltak, valamint bizonyos városok — köztük Tel-Aviv — csatornavíz hálózatából is mintákat vettek. A kutatások alapján Bnei Brak környékén magas arányban tudták kimutatni a vírus jelenlétét, ami egybevág az eseményekkel — ugyanis a környék Izrael egyik legfertőzöttebb részévé vált az elmúlt hónapokban.

Az adatok megfelelő elemzési módját még fejlesztik, de úgy tűnik: sikerült korrelációt találni a szennyvízben lévő vírusrészecskék aránya és a fertőzött betegek száma között.

Dr. Nir egyúttal kiemelte: a kutatásoknak másik fontos célja is létezik. Szeretnék, ha meg lehetne bizonyosodni arról, hogy a tisztított szennyvízbe nem tud továbbjutni a vírus. A szakemberek ehhez a tisztítási folyamat egyes fázisait is igyekeznek részletesen ellenőrizni.

Önsterilizáló maszkokat fejlesztenek Izraelben

A kiinduló ötletet már létező vízszűrő technológiák adták.

Izrael nem az első ország, amely képes kimutatni a koronavírus jelenlétét a szennyvizekben — árulta el a szakember. Elsők között tették ezt Hollandiában, Franciaországban, valamint Németországban, az USA-ban, Olaszországban és Ausztráliában is.

Az egyetem kutatója szerint a módszer kidolgozása még a fertőzés második hullámának megérkezése előtt jelentene hatalmas segítséget.