Önsterilizáló maszkokat fejlesztenek Izraelben

A kiinduló ötletet már létező vízszűrő technológiák adták.

A koronavírus okozta helyzetben különösen megnőtt a szájmaszkok jelentősége. Azonban használatuk akár hamis biztonságérzetet is adhat, ha viselője nem megfelelően alkalmazza vagy a maszk felülete szennyezetté válik.

Ez a problémakör ihlette a negevi Ben-Gurion Egyetem kutatóit, akik önsterilizáló légszűrős technológiát tesztelnek különböző maszkok esetében.

A kiindulóötletet olyan — már létező — vízszűrő nanotechnológiák adták, amik során lézerrel indukált grafént (LIG) alkalmaznak a vírusok és baktériumok kiszűrésére.

Az Israel21C leírása szerint az LIG egy olyan mikroporózus grafén hab, amely sokféle anyagon előállítható. A baktériumokkal szemben ellenálló, és egy alacsony szintű áramforrás segítségével képes megölni a vírusokat is. Ezáltal pedig aktív védelmet biztosíthat a szennyeződések eltávolításával és fertőtlenítőhatásával.

„A baktérium-álló grafén felület megvéd a mikroorgaznizmusoktól, így azok nem tudnak elszaporodni, miközben a filterbe ragadt mikróbákkal elektromos áram végez” — összegezte Dr. Chris Arnusch.

Az egyetem munkatársa szerint a LIG szűrőket más csúcsminőségű HEPA szűrőkkel is kombinálhatják. Így reményeik szerint ezen maszkok használatával a közösségi belterek, kórházak, és tömegközlekedési eszközök sem jelentenek majd kiemelt veszélyt a vírusfertőzések számára a jövőben.

Szakáll-kompatibilis maszkok készülnek Izraelben

Börtönökben is gyártják azt a pamutból készült maszkot, amelyet mosás után újra lehet használni, és tökéletesen alkalmazható vallásos zsidó közösségek számára is.