Boris Johnson „ellenséges államnak” nevezte Iránt

A brit miniszterelnök  Izrael Konzervatív Barátainak éves adománygyűjtő ebédjén szólalt fel , amelyen Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetei is részt vettek — írja a The Jewish Chronicle brit lap.

Boris Johnson miniszterelnök és Jáir Lapid, izraeli külügyminiszter üdvözölte az Egyesült Királyság és Izrael tudományos, technológiai és biztonsági kapcsolatait – ugyanazon a napon, amikor az országok szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá.

Izrael Konzervatív Barátainak éves adománygyűjtő ebédjén – amelyen a 600 vendég között a kabinet miniszterei és 200 parlamenti képviselő is részt vett -, ma beszédeket mondtak, és fogadkoztak, hogy számos területen erősítik az országaik közötti kapcsolatokat.

A vezetők megerősítették, hogy a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás – amelyet Liz Truss, brit külügyminiszter és Lapid közösen írtak alá -, egy olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amely erősíteni fogja az országok közötti gazdasági, biztonsági, technológiai és kulturális kapcsolatokat.

A továbbiakban méltatták a brit kormány Izraellel közösen tett ígéretét, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverekhez jutását, valamint az Egyesült Királyság döntését, hogy a Hamászt mint terrorista szervezetet betiltotta.

Londonnak elege lett, végre terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt

London, a Hamász egészét terrorszervezetté nyilvánító és a szervezet támogatását betiltó határozata komoly csapást mér az iszlamista csoportra, elsősorban pénzügyi szempontból.

A Westminsterben, a Park Plaza szállodában tartott eseményen a miniszterelnök „ellenséges államnak” nevezte Iránt.

Johnson bírálta Irán terrorista rezsimek általi támogatását, és azt mondta:

„Európai és amerikai barátainkkal együtt továbbra is mindent megteszünk annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson”.

Hozzátette:

„Ha számíthatnak az én és a mi támogatásunkra Izrael iránt, akkor természetesen számíthatnak a mi támogatásunkra, a kormány támogatására az antiszemitizmus elleni küzdelemben is. Az antiszemitizmus elleni harcunkra itthon, ahol tragikus módon ennek a vírusnak az ezeréves magjai továbbra is kikelnek országunk padlódeszkái alatt”.”

A miniszterelnök elismerte a Covid-19 oltási program pozitív fogadtatását mind az Egyesült Királyságban, mind Izraelben.

Elmondta, hogy a vendégek a „védőoltások erejének” köszönhetően tudtak részt venni az eseményen.

Arra biztatta a vendégeket, hogy vegyék fel a Covid-19 oltást: „Nem tudjuk az összes választ, de ezt tudjuk. Ha meg van erősítve, akkor valószínűleg a szervezet reakciója erősebb lesz erre a változatra. És ez a legfontosabb dolog”.

Johnson „két tudományos szuperhatalomnak” nevezte az országokat.

Azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és Izrael liberális demokráciaként egyesült, akik osztoznak „abban a racionalizmusban és a védőoltásokba vetett közös hitben…”.

„Úgy gondolom, hogy mindkét országban a tudomány és a technológia által véghezvihető csodák iránti tisztelet és megértés vezérel”.

Megjegyezte, hogy létrejön egy új izraeli-brit partnerségi alap, amely a tudományos kutatásra összpontosít. Felhívta a vendégeket, hogy vegyenek részt a márciusban Londonban megrendezésre kerülő brit-izraeli innovációs csúcstalálkozón.

Johnson és Lapid – mindketten korábbi újságírók – a héten a zsidó Hanuka ünnepe alkalmából a CFI tiszteletbeli elnökétól, Lord Polaktól hanukiát kapott.

Lapid a pódiumra lépve Izrael biztonsági intézkedéseiről – és az Egyesült Királyságtól tanultakról beszélt.

Azt mondta: „Nagy-Britannia felejthetetlen leckét adott a világnak. Aki nem hajlandó harcolni a szabadságért, az nem fogja megkapni.

„Ez ma is igaz… Van olyan, hogy jó és rossz.”

Hozzátette:

„Jogunk van megvédeni magunkat. A gyermekeink nem fognak óvóhelyeken, rakétatűz alatt felnőni – erről a britek tudnak valamit”.

Lapid így folytatta: „Az én gyermekeimnek van hadserege, az én gyermekeimnek van Moszadja, az én gyermekeim egy szabad nemzet fiai és lányai. Ha körülnézek a teremben, azt látom, hogy a gyermekeimnek vannak barátai, akik mellettük állnak.”

Elismerve a Hamász betiltásáról szóló döntést, amely a Hezbollah 2019-es betiltására vonatkozó lépés után született, Lord Polak nyilvánosan kiállt az iráni hadsereg ágának, az Iszlám Forradalmi Gárdának a betiltása mellett.

A politikusok és magas rangú személyiségek – Priti Patel belügyminisztertől, Liz Truss külügyminisztertől, Kwasi Kwartend üzleti minisztertől, Nadhim Zahawi oktatási minisztertől kezdve Ephraim Mirvis főrabbin át George Osborne volt kancellárig – a több mint kétórás rendezvény során szabadon keveredtek a teremben. Az Ábrahámi Megállapodásra utalva Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetei is részt vettek az eseményen.

Amichai Stein on Twitter: „בוריס ג’ונסון מספר היום על הביקור בת”א והחשש מהמוסד pic.twitter.com/gwoVwF1STB / Twitter”

בוריס ג’ונסון מספר היום על הביקור בת”א והחשש מהמוסד pic.twitter.com/gwoVwF1STB

A vendégek nevettek a miniszterelnök viccein, többek között azon emlékein, hogy részt vett az eseménynek otthont adó szálloda megnyitóján, és amikor London polgármestereként „égő fáklyával” meggyújtotta a Trafalgar téren lévő Hanuka installációt, azt mondta, „csoda, hogy túléltem”. Visszagondolt arra is, hogy 18 évesen egy izraeli kibucban töltött időre, és elmondta, hogy bár két hétig „mosogatási szolgálatot” kapott, az élmény Izrael elkötelezett támogatójává tette. „Amit Izraelben láttam, amely akkoriban az egyetlen vitathatatlanul demokratikus ország volt a Közel-Keleten azt láttam, hogy milyen hihetetlen hely.

„Egész életemben Izrael védelmezője és támogatója voltam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett kormány is Izrael elkötelezett védelmezője és támogatója… ez a kapcsolat egyre szorosabbá válik”.

A továbbiakban üdvözölte a kereskedelmi kapcsolatokat, megjegyezve, hogy a két ország közötti 10 000 vállalat 4,6 milliárd fontot ér a kétoldalú kereskedelemben.

A kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva Johnson kijelentette, hogy „sajnálja” az Izrael brit nagykövetével, Tzipi Hotovelyvel szembeni bánásmódot, amely során a múlt hónapban a London School of Economics épületéből a tüntetések után a biztonságiak elüldözték.

Lord Polak köszönetet mondott a Metropolitan Police-nak és a The Community Trustnak a Westminsterben tartott, szigorúan őrzött rendezvény vendégeinek védelméért.

Ki kellett menekíteni az Angliába delegált izraeli nagykövetet a palesztinbarát tüntetők miatt

Tzipi Hotovely nem tudta megtartani beszédét, veszélyben volt a feldühödött tömeg miatt.