Ki kellett menekíteni az Angliába delegált izraeli nagykövetet a palesztinbarát tüntetők miatt

Annak ellenére, hogy a biztonsági erők nagy létszámban voltak jelen a területen, a tüntetőknek sikerült megakadályozniuk, hogy Tzipi Hotovely felszólaljon a London School of Economicsban. Brit politikusok elítélték az esetet.

Az Egyesült Királyságba delegált izraeli nagykövetet kedd este elzavarták egy londoni egyetemen tartott rendezvényről, mert palesztinbarát aktivisták tüntetést szerveztek, és megpróbálták megakadályozni, hogy részt vegyen az egyetemen tartott vitán.

Az incidens során Tzipi Hotovelyt több őr vezette el az autójába, miközben a tüntetők szidalmakkal és vádakkal illették, sőt az egyikük megpróbált a nagykövet közelébe férkőzni, mielőtt a rendőrség megakadályozta és elvezette volna.

Izrael brit nagykövetsége eközben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Hotovelyt elzavarták az egyetemről, mielőtt lehetőséget kapott volna a felszólalásra.

A Ynet szerint a tüntetőknek sikerült megfélemlíteniük a nagykövetet annak ellenére, hogy a Scotland Yard nagyszámú rendőri jelenlétet és biztonsági személyzetet vezényelt a helyszínre, mivel nagy volt a valószínűsége annak, hogy a nagykövet ellen tüntetést rendeznek.

Nem sokkal az incidens után Nadhim Zahawi brit oktatási miniszter azt írta Twitter-oldalán: „Ez mélységesen felkavaró, nagyon sajnálom, Hotovely nagykövet asszony”.

Nadhim Zahawi on Twitter: „This is deeply disturbing, I am so sorry Ambassador Hotovely. 🙏🏽 https://t.co/4CxK2H8h80 / Twitter”

This is deeply disturbing, I am so sorry Ambassador Hotovely. 🙏🏽 https://t.co/4CxK2H8h80

James Cleverly, a Közel-Kelet és Észak-Afrika minisztere szintén elítélte az incidenst a Twitter-oldalán:

„Nagyra értékeljük a nyílt vitát és a békés tiltakozást. A Hotovely, izraeli nagykövet ellen tegnap este tanúsított agresszív és fenyegető magatartás elfogadhatatlan volt.

Jáir Lapid külügyminiszter, aki nem sokkal az incidens után beszélt Hotovelyvel bátorította a nagykövetet, és méltatta az elszántságát.

„Tzipi erős, és nem fogja hagyni, hogy erőszakos és antiszemita gengszterek egy csoportja megfélemlítse őt, ahogyan az összes többi izraeli nagykövetet a világon” – mondta Lapid.

„Izrael de-legitimációjának leépítése és az antiszemitizmus elleni küzdelem része az izraeli történetért folytatott harcunknak, és nagyköveteink ebben az élen járnak”

– tette hozzá Lapid.

Szemben a növekvő antiszemitizmussal, a diaszpóra zsidósága ragaszkodik buborékvilágához

Egy újfajta pogromot segít elő a nyugati elit, amely nem védi meg a zsidóságot – írja Melanie Philips publicista.