Berlinben állították fel Európa legnagyobb hanukiáját

A Brandenburgi-kapu előtt került felállításra Európa legmagasabb hanukiája.


A berlini Brandenburgi-kapu előtt került felállításra Európa legmagasabb hanukiája. Az első ünnepi lángot Yehuda Teichtal berlini főrabbi gyújtotta meg Bärbel Bas, a német szövetségi parlament elnöke és több másik közéleti szereplő társaságában – számol be róla a Zsidó.com a Crownheights.info-ra hivatkozva.

A 10 méteres hanukia előtt ünnepséget is tartottak.

Ez volt az első tömegrendezvény, ahol az újonnan megválasztott parlamenti elnök beszédet mondott.

Bas hangsúlyozta, hogy a zsidóság védelmének kérdése továbbra is a német állam kiemelt feladata. Őt követte kulturális miniszter, Claudia Roth (Zöldek), egy népszerű színésznő, valamint a berlini zsidó campus felügyelőbizottságának tagja, Iris Berben is. Berben kiemelte, hogy a zsidó ünnepek is az egyetemes német kultúra építőköveit alkotják.

Giant Jewish menorah lights up the start of Hanukkah in Berlin

Hundreds of people in Berlin celebrated the start of the Jewish festival of Hanukkah on Sunday by lighting a giant menorah in front of the Brandenburg Gate.R…

A hanukia fellobbantásával Jeremy Issacharoffot, Izrael berlini nagykövetét és Clarc Price-ot, az USA nagykövetségének szóvivőjét bízták meg. Az igazságügy-miniszter, Christine Lambrecht egy kézzel készült üveg hanukiát nyújtott át a német-zsidó együttélés szimbólumaként.

Az ünnepi gyertyagyújtáson ezer érdeklődő vett részt, de sokan követték élőben is a közvetítését. Berlinben további 35 hanukiát állíttatott fel a Chábád, többek közt az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium előtt is.

„Hanuka tanítása az, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Ezt az energiát sugárzó, pozitív üzenetet hordozzák a városszerte felállított hanukiák” – fogalmazott Teichtal rabbi.

A világ vezetői világszerte boldog Hanukát kívántak a zsidó közösségeknek

Vezetők és kormányzati személyiségek világszerte boldog Hanukát kívántak a zsidóknak.

Címlapkép: Megvilágított hanukia a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka első estéjén a berlini Brandenburgi kapu előtt 2017. december 12-én. (Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon)