A világ vezetői világszerte boldog Hanukát kívántak a zsidó közösségeknek

Vezetők és kormányzati személyiségek világszerte boldog Hanukát kívántak a zsidóknak.

Joe Biden, amerikai elnök egy tweetben üzent:

„Jill és én a legmelegebb jókívánságainkat küldjük mindenkinek, aki Hanukát ünnepel az Egyesült Államokban és szerte a világon. A fények ünnepe hozzon áldást, boldogságot és egészséget rátok és szeretteitekre. Boldog Hanukát!”

Doug Emhoff, Kamala Harris férje az írta: „A Hanuka a fény terjesztéséről szól – a barátaidtól és a családodtól a szomszédaidig és másokig a közösségedben”.

„A fények ünnepe hozzon áldást önökre és szeretteikre a következő nyolc éjszakán. A mi családunktól a tiétekbe, boldog Hanukát kívánunk!”

– tette hozzá Emhoff.

Barack Obama, volt elnök pedig azt mondta:

„A mi családunktól a tiétekhez, boldog Hanukát, Chag Sameach! A következő nyolc napban ünnepeljük meg a sok áldást a saját életünkben, és emlékezzünk a remény megtartó erejére!”

A győztes csata, melyre máig emlékezünk

Hanuka ünnepe egy győztes csatának állít emléket, mely nem csak fizikai, de spirituális értelemben is felszabadította a zsidó népet a szír-görög uralom alól.

„Boldog Hanukát! Hozzon ez az ünnep reményt egy szebb jövő felépítéséhez – és emlékezzünk mindannyian arra, hogy „egy kis fény sok sötétséget elűz”. Chag Sameach, a családomtól a tiéteknek”

– tweetelte Antony Blinken, amerikai külügyminiszter.

„A hanuka az élet áldásain való elmélkedés ideje, és kanadaiakként nagyon sok mindenért lehetünk hálásak”

– mondta Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök.

„Minden kanadai zsidónak, aki a következő nyolc napban ünnepel, Sophie és én áldott és örömteli Hanukát kívánunk. Chag Hanukkah Sameach.”

Karácsony Gergely is boldog hanukát kívánt

A budapesti főpolgármester Facebook-bejegyzésben emlékezett meg a hanukáról.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a következőket mondta:

„Boldog Hanukát kívánok az Egyesült Királyságban és világszerte élő zsidó embereknek, akik ezen a héten meggyújtják a menórát. Chag Sameach!”

Narendra Modi, indiai miniszterelnök üdvözletét küldte Naftali Bennett miniszterelnöknek, az izraelieknek és a világ zsidóságának, a következő tweetet írva:

„Hanuka Sameach miniszterelnök úr @naftalibennett, Önnek és Izrael baráti népének, valamint a 8 napos fényünnepet tartó zsidó népnek szerte a világon”.

Lorena Khateeb, izraeli-drúz diplomata a dubaji világkiállításról tweetelte hanukai jókívánságait:

„Az első #Hanuka gyertya meggyújtása az izraeli pavilonban @IsraelExpoDubai – közösen, izraeliek és emirátusok, fényt viszünk a világba… ilyen a béke.”

Orbán Viktor: hanuka lángjai a reménységet és a csoda valóságát hirdetik

A magyarországi zsidó szervezetek vezetőinek címzett levél útján köszöntötte a hazai zsidóságot hanuka ünnepén Orbán Viktor miniszterelnök – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár vasárnap.