Karácsony Gergely is boldog hanukát kívánt

A budapesti főpolgármester Facebook-bejegyzésben emlékezett meg a hanukáról.

Hanuka ünnepének üzenete, hogy mindig van remény, hogy a csoda bármikor megtörténhet. Ma este a zsidó közösségek szerte a világban és Budapesten is meggyújtják ez első gyertyát a hanukai menórán, emlékezve a csodára és nyolc napon át életben tartva a fényt

– írta a főpolgármester.

Nagy szükségünk van a világosságra, hiszen túl sok jutott mindannyiunknak a sötétségből. Már túl sok idő szólt a veszteségeinkről, a lemondásról, a félelmeinkről. A sok évszázados hagyományok, a múltban gyökerező és a ma is élő ünnepek mégis segítenek látni, hogy ami egésznek látszik, az csak a rész. És vannak, lesznek más részek is: jobb és fényesebb részek. Együtt, a bajban összetartó közösségként mindig jobban láthatjuk a fényt, hiszen megtaláljuk azt egymásban

– folytatódott a köszöntő.

Budapest közösségének fontos része a főváros zsidó közössége. A Hanuka Budapest ünnepe is. Az, hogy idén a keresztény advent ünnepe is ezen a napon kezdődik, jól jelképezi a vallások, a kultúrák összetartozását egy olyan pillanatban, amikor nagy szükségünk van arra, hogy a barátot, a hasonlót lássuk meg egymásban.

Azt kívánom mindenkinek, aki most ünnepel, hogy ne veszítsétek el a hiteteket a csodában, és őrizzétek mindig a világosságot!

Chag Hanuka Sameach!

– zárta köszöntőjét Karácsony Gergely.

A főpolgármester eredeti hanukai köszöntője itt olvasható.

A győztes csata, melyre máig emlékezünk

Hanuka ünnepe egy győztes csatának állít emléket, mely nem csak fizikai, de spirituális értelemben is felszabadította a zsidó népet a szír-görög uralom alól.