Könnygázzal oszlatták a nőjogi aktivistákat Isztambulban

A török rendőrség könnygázt vetett be Isztambulban a nők jogaiért tartott tüntetés feloszlatására csütörtökön, csaknem öt hónappal azt követően, hogy Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt éppen a török nagyvárosban elfogadott egyezményből.

A többezres – főleg nők részvételével tartott – megmozduláson a török kormány lemondását követelő jelszavak is elhangzottak. A menet a biztonsági erők által eltorlaszolt, Isztambul szívében található Taksim térre tartott. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy távozzanak, majd könnygázt is bevetett. Összetűzésekre is sor került az aktivistákkal.

A tüntetők sürgős kormányzati intézkedést követeltek a nőkkel szembeni erőszak megfékezésére.

„Nem maradunk vesztegek, nem félünk, és nem engedelmeskedünk” – skandálták a rendőrségi torlaszt megrohamozó aktivisták.

A megmozdulást a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartották.

„Senkitől nem lehet elvárni, hogy integrálódjon a nyugati nihilizmusba és önutálatba” Ayaan Hirsi Ali a Neokohnnak

Az emberjogi aktivista és író lapunknak elmondta, hogyan vált az iszlamisták célpontjává, hogy miért nem beszél senki az iszlám civilizáció imperialista múltjáról, és miért írt könyvet a migráció és a nők elleni erőszak kapcsolatáról. Hajdú Tímea interjúja. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök egy márciusi rendeletben döntött arról, hogy országa kilép az isztambuli egyezményből. A dekrétum július 1-jén lépett életbe.

    A török kormány azzal indokolta a lépést, hogy az egyezményt egyesek a homoszexualitás elfogadtatására akarták felhasználni, s arra hivatkozott, hogy az országnak már van egy hatékony törvénye az erőszak ellen.

A török igazságszolgáltatás elutasította az elnöki dekrétum ellen beadott panaszt.

Törökországban nemzetközi szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy tudja, hogy a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Törökország kilépett a nők elleni erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezményből

Isztambulban és Ankarában is tüntettek a döntés ellen.