Törökország kilépett a nők elleni erőszak megelőzését célzó Isztambuli Egyezményből

Törökország kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből. Recep Tayyip Erdogan elnök erről szóló határozata szombat hajnalban jelent meg a török hivatalos közlönyben, a döntés ellen több helyszínen tüntettek.

Erdogan – még miniszterelnökként – 2011-ben személyesen is jelen volt az egyezmény ünnepélyes aláírásán.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez, de a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták az Isztambuli Egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést.

Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez.

Ahogy a világ sok más országában, Törökországban is társadalmi probléma a nők elleni erőszak. Jogvédő szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében.

Árulkodó, hogy több százezren töltötték le azt az okostelefonos applikációt, amelyen keresztül nők egyetlen gombnyomással riaszthatják a rendőrséget, ha támadás éri őket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

Isztambulban és Ankarában is tüntettek a döntés ellen – számolt be a helyi média.

Törökországban léteznek a nők jogait védelmező törvények, de az Isztambuli Egyezménynek számos gyakorlati haszna volt a nők és gyermekek védelmében. Lehetővé tette például, hogy a nők a bíróságok segítségével megváltoztassák személyazonosságukat, biztonságos helyre költözzenek, miközben az erőszakoskodó férfiakra nyomkövetőt helyezhettek – mondta egy neve elhallgatását kérő jogász.

„Nem foszthatsz meg 42 millió nőt a jogaitól egy máról holnapra kiadott rendeletben”

– mondta a Twitteren megosztott videójában az ellenzéki Köztársasági Néppártot (CHP) vezető Kemal Kilicdaroglu. A CHP jelezte: fellebbez a döntés ellen az alkotmánybíróságnál.

„A nők meg fogják leckéztetni a zsarnokot” – mondta Kilicdaroglu. „Visszahozzuk az Isztambuli Egyezményt” – ígérte.

Erdogan kormányának tagjai szombaton megpróbálták lecsillapítani a kedélyeket. Hangsúlyozták, hogy a nők jogait a török törvények is garantálják – írta az Anadolu török állami hírügynökség.

Törökországnak nem kell másokat utánoznia ahhoz, hogy képes legyen megvédeni a nők jogait – írta Fuat Oktay török alelnök a Twitteren. A tisztségviselő szerint a megoldás a török szokásokban és hagyományokban rejlik.

Sanda holokauszt-narratíva és gyűlölet a török történelemkönyvekben

Senki nem várhatja Izraeltől, vagy a cionista mozgalomtól, hogy csendben tűrje, hogy a török osztálytermekben és tananyagokban ellenséges képet festenek Izraelről.