Hogy jutott hozzá egy Beretta M12-hez a jeruzsálemi terrorista?

A fegyver, amellyel a Hamász egyik fegyverese vasárnap megölte Eli Kayt a jeruzsálemi terrortámadásban, egy Beretta M12-es volt, amit a Palesztin Hatóság is használ – közölték izraeli források a JC-vel.

Az oslói megállapodások alapján ezt a fegyvert használhatja a PH, de már korábban is figyelmeztettek rá az  izraeliek, hogy a fegyvert könnyen felhasználhatják a terrortámadásokhoz – számolt be a Jewish Chronicle.

Korábbi jelentések szerint Fadi Abu Shkhaydam Hamász terrorista egy „Carlo” néven ismert házi készítésű fegyvert használt, mivel a sajtóban megjelent fotókon egy ilyennel posztolt.

Most azonban kiderült, hogy egy Berettával lőtt, amelyet a Palesztin Hatóság és a jordániai kormány is használ, ami nyugtalanító kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Shkhaydam hogyan jutott fegyverhez, csempészte-e, vagy a feketepiacon vásárolta.

A házilag készített fegyverek megbízhatatlanok és gyakran meghibásodnak. A Beretta rendkívül pontos és a világ egyik vezető lőfegyvere.

A támadásban életét vesztette Eli Kay, aki Dél-Afrikából vándorolt Izraelbe és ejtőernyősként csatlakozott az IDF-hez, mielőtt izraeli állampolgár lett. A 26 éves férfi a Siratófalhoz tartott, ahol idegenvezetőként dolgozott, mikor rálőttek.

A mentősök elvitték, de a Hadassza Kórházban halottnak nyilvánították.

Eli – akinek nagyapja, Shlomo Levin az angliai South Hampstead United Synagogue rabbija – volt az első civil, akit terroristák öltek meg Izraelben a Hamásszal való májusi konfliktus óta.

Hétfőn több ezer gyászoló jelent meg temetésén Jeruzsálemben, ahol egy kormányminiszter „a legjobbak legjobbjának” nevezte őt.

Mitől olyan népszerű a Hamász Jeruzsálemben?

Ha van valami, amiben sok izraeli és palesztin egyetért, az az, hogy a Hamász széles körű támogatást élvez a jeruzsálemi arab lakosok körében.

A 42 éves Shkhaydam négy másik áldozatot – köztük két rendőrt – sebesített meg, mielőtt a helyszínre siető két rendőrnő lelőtte.

Az első jelentések szerint a fegyveres ortodox zsidónak álcázta magát, amikor a támadást végrehajtotta, de ezt később cáfolták.

A Hamász vállalta a felelősséget, mondván, hogy a „hősies akció” figyelmeztetés volt, hogy „hagyják abba a földjeink és szent helyeink elleni támadásokat”.

Shkhaydam a Hamász politikai szárnyának tagja volt.

Dan Diker, a Jerusalem Center for Public Affairs (Jeruzsálemi Közügyek Központja) biztonsági szakértője elmondta, hogy a fegyver valószínűleg a Palesztin Hatóságtól származik:

„Ez nem elszigetelt eset. Az oslói megállapodások biztonsági protokolljait folyamatosan megsértették. Ez már majdnem három évtizede tart. Azt is tudjuk, hogy fegyvereket loptak az IDF-től, majd eladták őket a terrorista erőknek”.

Diker azt mondta, hogy bárhonnan is származik a fegyver, a jeruzsálemi támadást a Hamász és a Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász közötti hatalmi harc tágabb összefüggésében kell vizsgálni, akinek egy hónappal ezelőtti találkozója Beni Ganz izraeli védelmi miniszterrel állítólag feldühítette a dzsihadista szervezetet.

„A Hamász az elmúlt négy-öt hónapban a Jeruzsálem kérdést, az al-Aksza mecsetet, a Templom-hegyet arra használta fel, hogy tömeges erőszakot szítson a Gázai övezetben, Ciszjordániában, sőt májusban Izrael egyes városaiban is” – mondta Diker.

Diker elmondta, hogy a közelmúltban Ciszjordániában tett látogatásai során a Palesztin Hatóság tisztviselői azt mondták neki, hogy az emberek eltávolodnak a fegyveres támadások támogatásától, és ehelyett a foglalkoztatás, a jó oktatás és az orvosi ellátás iránt érdeklődnek, mivel az Ábrahámi Megállapodások gazdasági előnyeinek modellje átragad az arab társadalom egyes rétegeire. Hozzátette, hogy a Hamász most harcot folytat ez ellen a normalizálódás irányába történő elmozdulás ellen.

A Hamász politikai szárnyának betiltásáról szóló alsóházi szavazásról kérdezve azt mondta: „Bárki Londonban, aki azt hiszi, hogy különbség van a politikai szárny és a terrorista szárny között, hagyta magát becsapni.”

„Egyszerűen pontatlan azt hinni, hogy létezik egy felelős, erőszakmentes politikai vezetés, amely különb mint a gázai katonai vezetés között.

„A Hamász egy dzsihádista szervezet, amely saját chartája szerint zsidók megölésére törekszik” – jelentette ki Diker.

„Ha nem állunk ki a tradícióinkért, akkor nem lesz jövőnk” — Yoram Hazony a Neokohnnak

Az izraeli filozófus a Neokohnnak elmondta, hogy miért fontos, hogy a konzervatívok vállalják a küzdelmet a szélsőséges ideológiákkal szemben. Hajdú Tímea interjúja.