Békülne Erdogan Izraellel?

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön telefonon beszélt izraeli kollégájával, Jichák Herzoggal, és a kölcsönös érdekek szerinti párbeszéd folytatását sürgette – közölte a török elnöki hivatal.

A telefonbeszélgetés néhány órával azután történt, hogy szabadon engedtek egy kémkedés gyanújával egy hétig Törökországban fogva tartott izraeli házaspárt.

Erdogan a telefonbeszélgetés során azt mondta Herzognak, hogy a Törökország és Izrael közötti kapcsolat és párbeszéd folytatása „kölcsönös érdekükben” áll

– közölte a török elnöki hivatal.

Erdogan azt is mondta, hogy a török-izraeli kapcsolatok fontosak a közel-keleti biztonság és stabilitás szempontjából.

Kiengedték a törökországi börtönből az Erdogán házát fotózó izraeli házaspárt

Mordy és Natali Oknin hazatértnek Izraelbe.

Izraeli kollégájának azt mondta:

„a nézeteltéréseket a minimálisra lehetne csökkenteni, ha mindkét fél kölcsönös egyetértésben cselekedne a kétoldalú és regionális kérdésekben”.

A beszélgetés előtt engedték szabadon Mordit és Natali Oknint, akiket a múlt héten vettek őrizetbe, mert állítólag fényképet készítettek Recep Tayyip Erdogan török elnök isztambuli otthonáról.

Egy isztambuli bíróság „politikai és katonai kémkedéssel” vádolta őket – derült ki török médiajelentésekből.

Okninék tagadták a vádakat, míg Jaír Lapid izraeli külügyminiszter ragaszkodott ahhoz, hogy a házaspár nem volt semmilyen hírszerző ügynökség alkalmazottja.

Javulhat a török-izraeli kapcsolat

Erdoganon nem könnyű kiigazodni.