Odaveszhet a Nemzetközi Űrállomás egy orosz rakétakísérlet miatt

Moszkva egy régi műholdat semmisített meg rakétacsapással, 1500 darab űrszemetet hozva létre, amit az USA „vakmerőnek” nevez. 7 űrhajós, köztük 2 orosz is kénytelen most menedéket keresni emiatt.

Egy orosz fegyverteszt több mint 1500 darab űrszemetet hozott létre, amelyek most a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hét űrhajóst fenyegetik – számolt be róla a The Times of Israel. Az amerikai tisztviselők szerint a csapás meggondolatlan és felelőtlen volt.

A külügyminisztérium hétfőn megerősítette, hogy a törmelék egy régi orosz műholdról származik, amelyet a rakéta megsemmisített.

„Mondanom sem kell, hogy fel vagyok háborodva. Ez igazán lelkiismeretlen lépés volt”

– mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora az Associated Pressnek. „Hihetetlen, hogy az orosz kormány ilyen kísérletet hajtott végre, és nemcsak a nemzetközi űrhajósokat, hanem a saját űrhajósaik életét is fenyegeti, akik az űrállomás fedélzetén tartózkodnak”. A törmelék a kínai űrállomáson tartózkodó három embert is veszélyezteti.

Nelson szerint az űrhajósok most a szokásosnál négyszer nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Jelenleg több száz ezer apró törmelék sodródik a Föld pályáján emiatt „amelyek közül bármelyik hatalmas károkat okozhat, ha a megfelelő helyen csapódik be”.

Antony Blinken külügyminiszter szintén elítélte Oroszországot és kijelentette, hogy most már a műholdak is veszélyben vannak.

A teszt egyértelműen bizonyítja, hogy Oroszország „annak ellenére, hogy állítása szerint ellenzi a világűr felfegyverzését, vakmerő és felelőtlen magatartásával képes veszélyeztetni a világűr minden nemzet általi felfedezését és használatát”

– áll Blinken közleményében.

Oroszország hétfőn késő este nem kommentálta a rakétacsapást.

Miután a fenyegetés hétfő kora reggel világossá vált, a fedélzeten tartózkodó négy amerikait, egy németet és két oroszt arra utasították, hogy azonnal keressenek menedéket a dokkolt kapszulákban. Két órát töltöttek a két kapszulában, végül csak azért jöttek ki, hogy minden egyes pályán, azaz másfél órán át, amikor a törmelék közelében vagy a törmelékeken keresztül haladtak, újra és újra be- és kinyissák az állomás egyéni laboratóriumainak ajtajait.

Nelson szerint a nap végére csak az állomás központi magjához vezető ajtók maradtak nyitva, mivel a legénység aludt.

Még egy festékfolt is komoly károkat okozhat, ha 17 500 km/h (28 000 km/h) sebességgel keringünk.

Valami igazán nagy pedig katasztrofális lehet becsapódáskor.

Ned Price külügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy az Egyesült Államok többször is aggályosnak tartotta Oroszországot a műholdkísérlet elvégzése miatt.

„Továbbra is világossá fogjuk tenni, hogy nem tűrjük az ilyen jellegű tevékenységet” – mondta újságírók kérdésére válaszolva.

A NASA küldetésirányítása szerint a fokozott fenyegetés teljesen megszakíthatja az űrhajósok tudományos kutatásait és egyéb munkáját. A legénység hét tagja közül négy csütörtök este érkezett meg a Föld körüli űrállomáshoz.

Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa, aki egyéves küldetésének felénél jár „őrült, de jól koordinált napnak” nevezte az átélt órákat, amikor jó éjszakát kívánt a küldetésirányításnak.

Videó: Izraelben trenírozzák a Marsra készülő űrhajósokat

A Ramón kráter azon kevés helyek egyike a világon, amely talajszerkezetét, ásványait, távoli helyzetét és egyéb extrém körülményeit tekintve hasonlít a Marséhoz.

„Minden bizonnyal nagyszerű módja volt annak, hogy a legénységként összekovácsolódjunk, kezdve a legelső munkanapunkkal az űrben” – mondta.

Kína hasonló fegyverkísérlete 2007-ben szintén számtalan törmeléket eredményezett. Az egyik ilyen darab a múlt héten veszélyesen közel került az űrállomáshoz. Bár később elvetették a kockázatot, a NASA mégis elmozdította az állomást.

Az Egyesült Államok 2008-ban és India 2019-ben végrehajtott műholdellenes rakétakísérleteit sokkal alacsonyabb magasságban, jóval az űrállomás alatt, mintegy 260 mérfölddel (420 kilométerrel) végezték.

A megszűnt orosz Kozmosz 1408 műhold mintegy 40 mérfölddel (65 kilométerrel) magasabban keringett.

Hétfőig az amerikai űrparancsnokság már mintegy 20 ezer űrszemetet követett nyomon, köztük régi és elromlott műholdakat a világ minden tájáról.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa szerint napokig, ha nem hetekig és hónapokig tart majd a legújabb roncsok katalogizálása és pályájuk megerősítése. A töredékek idővel elkezdenek majd szétszóródni a légköri légellenállás és más erők miatt – fogalmazott egy e-mailben.

Az űrállomás különösen nagy veszélynek van kitéve, mert a teszt a pályája közelében történt, mondta McDowell. De minden alacsony Föld körüli pályán lévő objektum – beleértve a kínai űrállomást és még a Hubble űrteleszkópot is – „némileg fokozott kockázatnak” lesz kitéve a következő néhány évben – jegyezte meg.

Korábban az Orosz Űrügynökség a Twitteren keresztül közölte, hogy az űrhajósokat a dokkolt kapszulákba rendelték arra az esetre, ha gyorsan el kellene menekülniük. Az ügynökség szerint a legénység ismét rutinműveleteket végez,

az űrállomás parancsnoka, az orosz Anton Shkaplerov pedig így tweetelt: „Barátaim, nálunk minden rendben van!”

A törmelékfelhő azonban minden egyes keringési pályán – vagy másfél óránként – veszélyt jelentett, ezért az amerikai oldalon minden robotikai tevékenységet leállítottak. Matthias Maurernek, német űrhajósnak is biztonságosabb helyet kellett találnia, mint az európai laboratórium.

A NASA munkatársa, Nelson megjegyezte, hogy az oroszok és az amerikaiak fél évszázada – az 1975-ös közös Apollo-Szojuz küldetésig visszamenőleg – űrpartnerséget ápolnak.

„Nem akarom, hogy ez veszélybe kerüljön” – mondta az AP-nek, megjegyezve, hogy mindkét országra szükség van az űrállomáshoz. „Közösen kell működtetni” – tette hozzá.

Bar Kochba lázadásból származó érmét visz az űrbe az izraeli asztronauta

Az 1900 éves érmét a rómaiak elleni második zsidó lázadás során verték, más néven Bar Kochba-lázadás idején.

Címlapkép: Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2016. április 9-én közreadott kép a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról (ISS) és három, az állomáshoz kapcsolódott űrhajóról Madagaszkár felett április 6-án. (Forrás: MTI/EPA/ESA/NASA/Tim Peake)