Videó: Izraelben trenírozzák a Marsra készülő űrhajósokat

A távoli Marsra indított bármilyen küldetést a lehető legsimábban kell levezényelni, és ennek érdekében „Mars-szimulációkat” végeznek a világ különböző pontjain — írja az ujkelet.live.

Ezek közül a legelőrehaladottabb vállalkozás vasárnap startolt Ramón kráterben, az Osztrák Űrfórum és az Izraeli Űrügynökség égisze alatt.

A háromhetes küldetés során hat űrhajós Ausztriából, Németországból, Hollandiából, Izraelből, Portugáliából és Spanyolországból teljes elszigeteltségben marad egy egyedülálló állomáson, amelynek célja az űrállomás szimulálása. Az űrhajósok számos kísérletet fognak végezni a projekthez, amelyben 25 ország több mint 200 tudósa vesz részt.

A Ramón kráter azon kevés helyek egyike a világon, amely talajszerkezetét, ásványait, távoli helyzetét és egyéb extrém körülményeit tekintve hasonlít a Marséhoz. Nem ez az első Mars-szimuláció, amelyre ott került sor – három évvel ezelőtt egy hasonló, négy napig tartó kísérletet végeztek.

Dr. Gernot Grömer asztrofizikus, az Osztrák Űrfórum igazgatója a Haaretznek azt nyilatkozta, hogy csapata négy éve dolgozik a Mars-Izrael (AMADEE-20) projekten, és egy kis csoda, hogy valóban megtörténik.

Scientists simulate life on Mars in rocky Israeli crater

In the Ramon Crater in the desert of southern Israel, scientists have begun simulating what it will be like to live for about a month on Mars#News #ReutersSu…

Grömer a Negev állomáson töltött első éjszakáján elmondta, hogy a szimuláció a világ legfejlettebb a szerkezetét és az ott végzett kutatásokat tekintve. Az űrhajósok elsődleges célja, Grömer szerint, az, hogy szimulálják az életkutatást a Marson azáltal, hogy először bizonyítékot keresnek a vízre, majd olyan kőzetmintákat gyűjtenek, amelyek remélhetőleg segíthetnek az életformák azonosításában.

Az analóg űrhajósok által a következő hetekben Izraelben gyűjtött információkat-ahogy a Mars-szimulációkban és más technikai űrkísérletekben részt vevő csapattagokat hívják-egy osztrák megfigyelőállomásra sugározzák. Néhány leletet lehet, hogy fizikailag is elküldenek oda, pontosan úgy, mint egy valódi Mars-misszió során. A megfigyelőállomással folytatott kommunikáció rövid, 10 perces késleltetéssel jár. „Köszönsz, és vársz 10 percet a válaszra. Nem egy könnyen folyó beszélgetés” – mondja Itai Lévi, a projekt igazgatója a Tudományos, Technológiai és Űrminisztériumban lévő Izraeli Űrügynökség nevében.

A projektet az Európai Űrügynökség támogatja, amely szintén a Mars-misszió elindítását fontolgatja, és a NASA is követni fogja a Maktes Ramon állomáson zajló fejleményeket, és felhasználja az adatait. Grömer szerint a csapat például kísérletet végez az adatok Marsról Földre történő továbbításához szükséges sávszélesség meghatározására, és az eredmények befolyásolni fogják a 10 vagy 20 év múlva hozott döntéseket.

A kutatás másik iránya az űrhajósok űrruhája. 50 kilogramm súlyúak, és három órát vesz igénybe az felvétele. Az űrruhákat 10 évig fejlesztették, és olyan érzékelőket tartalmaznak, amelyek ellenőrzik a különböző paramétereket, és továbbítják az információkat a megfigyelőállomásnak – természetesen 10 perces késéssel. Az űrhajósok ehetnek és ihatnak a viselése közben, amelyet a jelenlegi küldetés során tesztelnek annak biztosítása érdekében, hogy ellenálljanak a napsugárzásnak.

A cikk folytatása itt olvasható.

A Mars meghódítására készül Izrael

2020 novemberében hat űrhajós érkezik a Negev-sivatag mélyén fekvő Micpe Rámonba, hogy három héten keresztül a marsi körülményeket szimulálva birkózzanak meg a mindennapi élettel és munkával.