A Mars meghódítására készül Izrael

2020 novemberében hat űrhajós érkezik a Negev-sivatag mélyén fekvő Micpe Rámonba, hogy három héten keresztül a marsi körülményeket szimulálva birkózzanak meg a mindennapi élettel és munkával.

Az öt külföldi és egy izraeli kutató egy különlegesen felépített, napelemmel működő, félgömb alakú épületben modellezi a Marsra érkező első emberek bázisát a vörös bolygón. Az építményben elhelyezik mindazokat az életmentő és kommunikációs berendezéseket, melyekre a marsi túléléshez szüksége lesz a nem is olyan távoli jövőben oda érkező űrhajósoknak. A kísérletben résztvevők a bázison kívül is dolgoznak majd. Olyankor űrruhát viselnek, és Mars-járó járművekkel közlekednek majd.

A Mars-kutató projektet Ausztria vezeti. Az izraeli helyszínt az Izraeli Űrkutatási Hét keretében jelentették be. E programsorozat során az egész országban olyan előadások és gyerekprogramok zajlanak, melyek az űrkutatást népszerűsítik.

Mars bázis

A Mars meghódítását célzó kutatási projekt 2008-ban kezdődött. Korábban Ománban és az Egyesült Államokban, Utah-ban folytattak kísérleteket. Utóbbi helyszínen Roi Náor izraeli “űrhajós” is részt vett a munkában. Idén két izraeli, Álon Tenzer és Liad Joszef kapott meghívást. Egyikük beköltözik a bázisra, másikuk tartalékosként vesz részt az eseményekben. Tanzer a rechovoti Weitzman Intézetben szerzett neurobiológiai mesterdiplomát, és Szingapúrban végez kísérleteket a mesterséges intelligencia témakörében. Joszef, az izraeli hadsereg egykori tisztje a Franciaországban működő Nemzetközi Űrtudományi Egyetemen végzett, és matematikusi, valamint közgazdászi diplomával is rendelkezik, melyeket a Héber Egyetemen, illetve a Tel Aviv-i Egyetemen szerzett.

Ofer Ákunisz, izraeli tudományügyi miniszter üdvözölte a kutatást, mely a “gyönyörű és különleges Micpe Rámonban kapott helyet, és kiemelt tudományos és promóciós jelentőséggel bír Izrael számára”.

A nagy településközpontoktól távol fekvő Micpe Rámon korábban már helyt adott egy Mars-kutatásnak, melyre a sivatagi éghajlat és a fényszennyezettségtől mentes, különlegesen tiszta éjszakai égbolt teszi alkalmassá. Két évvel ezelőtt a D-Mars nevű projektet bonyolították le a város közelében, a Weitzman Intézet szervezésében. Akkor hat izraeli kutató, – akiket ramonautáknak neveztek a pontosan 16 éve, 2003 februárjában meghalt izraeli űrhajós, Ilán Rámon emlékére – próbálta ki a várható életkörülményeket a vörös bolygón felépítendő első bázison.