Dél-Afrika elhatárolódik a saját szépségkirálynőjétől, amiért az nem bojkottálja Izraelt

A dél-afrikai kormány megvonja támogatását „Miss South Africa”-ttól (Miss SA), azaz Lalela Mswanettől a december 12-i, Eilatban megrendezésre kerülő Miss Universe miatt, Izrael „palesztinok elleni atrocitásaira” hivatkozva.

A dél-afrikai kormány vasárnap közölte, hogy elhatárolódik a regnáló Miss SA azon döntésétől, hogy részt vesz az évente megrendezett Miss Universe versenyen Izraelben.

A döntés azután született, hogy egyre többen kérték a Miss SA-t, hogy bojkottálja a szépségversenyt, mivel a kormány tisztviselői szerint Izrael „atrocitásokat követ el a palesztinok ellen”.

A szépségverseny szervezői ugyanakkor kitartottak amellett, hogy a nemrég megkoronázott Miss SA Lalela Mswane részt vegyen a versenyen.

„Nehéznek bizonyult meggyőzni a Miss SA szépségverseny szervezőit, hogy vizsgálják felül döntésüket a Miss Universe eseményen való részvételről” – áll a művészeti és kulturális minisztérium közleményében.

A kormány ezért közölte, hogy „visszavonja támogatását” a szervezők „hajthatatlansága” miatt.

A szépségverseny december 12-én lesz az izraeli Eilatban.

„Az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett atrocitások jól dokumentáltak, és a kormány, mint a dél-afrikai nép legitim képviselője, jó lelkiismerettel nem vállalhat fel ilyeneket”

– mondta a kormány.

Jázmin Viktória lett a Miss Universe Hungary, decemberben ő képviselheti hazánkat Izraelben

Két év után ismét megtartották a Miss Universe Hungary versenyét és kiderült, ki a legszebb magyar lány – írja a Bors.

Dél-Afrika kemény álláspontot képvisel Izraellel szemben, és határozottan támogatja a palesztinokat. 2019-ben bezért a tel-avivi nagykövetségét, és visszahívta nagykövetét.

A Miss SA szépségverseny szervezői a múlt héten azzal érveltek, hogy a Miss Universe szépségverseny nem „politikai tartalmú esemény”.

„A folytatás katasztrofálisnak bizonyulhat Mswane jövője és nyilvános tekintélye szempontjából, mint fiatal, fekete nő”

– figyelmeztetett Nathi Mthethwa, művészeti miniszter.

A kormányzó ANC párt közleményben sürgette a szervezőket, hogy „hallgassanak a Miss Dél-Afrika csapatára irányuló elsöprő felhívásra, hogy bojkottálják a közelgő, apartheidista Izrael által rendezett Miss Universe-t”.

Eilaton választják meg a világ legszebb nőjét

Az izraeli kikötőváros decemberben több, mint 90 ország versenyzőit fogadja az idén 70. alkalommal megrendezésre kerülő Miss Universe verseny alkalmából, mely a nők szerepvállalását, optimizmusát, toleranciáját és a kiválóság iránti vágyát ünnepli.