Telex: A nyugat-európai muszlimokéval vetekszik a magyar antiszemita előítéletesség

A magyar társadalom közel fele nem igazán szereti a zsidókat, 16 európai ország közül nálunk a harmadik legnagyobb az antiszemitizmus egy friss nemzetközi kutatás szerint. Az adatok alapján. Egy magyar kutatás az antiszemita előítéletességről Európában – írja a Telex.

„A magyar lakosság közel fele (42%) táplál erős vagy mérsékelt előítéleteket a zsidók iránt”

– írja a kutatást összefoglaló tanulmányában Kovács András és Fischer György.

A kutatók a magyar társadalom 24%-át találták erősen antiszemitának és 18%-át mérsékelten antiszemitának. A korábbi vizsgálatokkal összehasonlítva tehát a mostani felmérés nem mutat nagy változásokat. Újdonság viszont, hogy ezúttal a rejtőzködő, látens előítéletességet is megmérték, ami például olyan véleményeken keresztül jut kifejezésre, hogy „Izrael politikája miatt egyre ellenszenvesebbek nekem a zsidók”, vagy hogy „a zsidók még a háború alatti üldöztetésükből, a holokausztból is előnyöket próbálnak kovácsolni”. Az utóbbi kijelentéssel Magyarországon a válaszadók 39%-a ért egyet.

Ha a nyíltan és rejtetten előítéletes csoportok arányát együtt nézzük, akkor a magyar felnőtt lakosságnak csak a 40 százalékáról mondható el, hogy mentes mindenfajta zsidóellenes előítélettől.

Kevés az összefüggés a zsidóellenes nézetek elterjedtsége és az antiszemita támadások száma között

Az Európai Unió 16 országában végzett közvélemény-kutatás szerint a lengyel, a magyar és a görög válaszadók körében volt a zsidókkal szembeni ellenséges magatartás a legelterjedtebb.

„Szándékunk szerint a kutatás megmutatja: mennyire kell tartani attól, hogy válságos időkben nagy társadalmi csoportok fogékonynak mutatkoznak majd arra, hogy antiszemita nyelvet használva értelmezzék a társadalmi konfliktusokat, illetve várhatóan mennyien hajlanak majd antiszemita politikai vállalkozók üzenetének meghallgatására, azaz arra, hogy gondjaik megoldását az antiszemita politikában lássák”

– mondta Kovács.

A kérdőíves adatok alapján a magyarok 39 százaléka szerint működik egy rejtett zsidó együttműködés a világban, ez befolyásolja a gazdaságot és a politikát; 26 százalék szerint Jézus Krisztus keresztre feszítése a zsidók máig megbocsáthatatlan bűne; szintén 26 százalék gondolja úgy, hogy „bizonyos foglalkozási területeken indokolt lenne korlátozni a zsidók számát” (további 21% egyet is ért meg nem is, 6% pedig nem tudja vagy nincs erről véleménye). 21 százalék szerint „a legjobb az lenne, ha a zsidók kivándorolnának az országból”.

Az eredeti teljes cikk itt olvasható.

Őrült antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett a TEK által lekapcsolt Posta Imre

Posta A Kapu című lap 2009. márciusi számában már arról lamentált, hogy „Magyarország csak papíron létezik”, mert „a beruházások 70-75%-a izraeli kezekben van”.