Őrült antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett a TEK által lekapcsolt Posta Imre

Szűkebben néhány száz követője, tágabban több ezer szimpatizánsa van a nemrég emberölés előkészülete, illetve alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt őrizetbe vett Posta Imrének. Mi visz rá teljesen átlagosnak tűnő embereket, hogy halállistákat készítenek? Hogyan segített a Jobbik és az Echo TV Posta Imre felemelkedésében? Van-e az antiszemita őrületnek határa? – tette fel a kérdést a Posta-körről írt cikkében Borbás Barna a Válasz Online újságírója.

Szeptember 11-én, szombaton egy Fejér megyei kis falu tanyáján vidám bográcsozásra, sütizésre és közéleti beszélgetésre gyűlt össze néhány tucat ember. A társaságnak voltak szónokai is, akik Hyde Park Corner-hangulatban mikrofont ragadtak, és a következő nézeteiknek adtak hangot:

  • Magyarországon tervezett zsidó betelepítés, elzsidósítás zajlik;
  • a Mi Hazánk buzi zsidó párt, de igazából fideszes;
  • mert a Fidesz a legcionistább zsidó párt;
  • Ferenc pápa a zsidók pápája, a kereszténységnek nincs köze a magyarsághoz;
  • Magyarországon az ételek és az italok többsége mérgezett;
  • a levegő is mérgezett;
  • az orvosok által beadott injekciók is mérgek;
  • az összes koronavírus elleni oltás méreg.

A rendezvény tetőpontján az egyik szónok felolvasott egy listát, rajta kormánypárti és ellenzéki politikusokkal Orbán Viktortól Toroczkai Lászlón át Gyurcsány Ferencig, más közéleti szereplőkkel (köztük Müller Cecília országos tisztifőorvossal és Szlávik János infektológussal), akikre szenvtelen hangon kimondta a halálos ítéletet. Egyfajta útmutatásként elhangzott, hogy „ha ölnek, öljenek szépen”, illetve „ha nem tudja vesén szúrni, szúrja nyakon”.

A sztori innentől a híradókban folytatódik: a halállistás piknik szónokait szeptember végén a TEK és a Készenléti Rendőrség egyenruhásai bilincsben vitték el, „élet elleni bűncselekmény miatt”.

Minden ötödik európai szerint zsidó összeesküvés irányítja a világot

Egy friss kutatás szerint Kelet-Európában a klasszikus antiszemita sztereotípiák erősebbek, míg Nyugaton az Izrael-ellenesség érzékelhető leginkább.

Posta Imre korábban, 2008 elején magánkiadásban megjelentette Rend-Őr-Köz-I-Gazság című „leleplező” könyvét, amelyet a Kuruc.infóról támogatói áron lehetett megvenni. Többször szerepelt az Echo TV-ben, rendszeresen cikkeztek róla a szélsőjobboldali sajtóban (a Kurucon kis túlzással rovatot kapott, minden fellépéséről beszámoltak), futtatta a Demokrata is. Vidéken „író-olvasó találkozókat” szervezett magának, ami sokat számított a későbbi hálózatosodásnál. Ahogy a Jobbikkal való egymásra találás is: Posta megjelent a párt rendezvényein, szónokolt, a könyveit árulta.

Posta ekkoriban egyre vadabb dolgokról kezdett beszélni. Például arról, hogy „jelen helyzetünkben antiszemitának lenni nem lehetősége, hanem kötelessége minden honvédőnek”. A Kapu című lap 2009. márciusi számában már arról lamentált, hogy

„Magyarország csak papíron létezik”, mert „a beruházások 70-75%-a izraeli kezekben van”, és „a holland betelepülők már egész falvakat vásároltak föl a Dunántúlon”, de valójában „Izraelhez tartozó betelepedőkről van szó”.

A cikk folytatása itt olvasható.

Könnyebben hisznek összeesküvés-elméletekben a közösségi médiából tájékozódók

A félretájékoztatásnak súlyos következményei lehetnek, amikor az egyéni viselkedést vagy a csoportvélekedést befolyásolja — mondják a szakértők.