A Hezbollah vezér szerint Szaúd-Arábia a saját sírját ássa a jemeni polgárháborúban

Nyilvánvaló vereség várja Szaúd-Arábiát a jemeni polgárháborúban, a konfliktust csakis tűzszünettel, a szaúdi blokád feloldásával és politikai tárgyalásokkal lehetséges rendezni – jelentette ki csütörtökön Hasszán Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom vezetője.

Naszrallah beszélt arról is, hogy Rijád és Arab-öbölbeli szövetségesei mesterségesen felszítottak egy diplomáciai vitát Libanonnal a bejrúti kormány egyik miniszterének Jemennel kapcsolatos kijelentései miatt, s erre hivatkozva visszahívták nagyköveteiket. A lépéssel szerinte nyomást próbáltak gyakorolni a Hezbollahra, amely a jemeni húszi síita lázadók támogatója.

Mint mondta, mindez a húszi felkelők utóbbi időben elért területi hódításainak tulajdonítható a jemeni kormánycsapatokkal szemben, akiket a szaúdiak vezette arab koalíció segít az ország északi részén lévő Marib tartományban. Kijelentette, hogy a tartomány azonos nevű székhelye a lázadók kezére fog kerülni, s mindez jelentős következményekkel jár majd.

Naszrallah visszautasította, hogy George Kordahi libanoni tájékoztatási miniszter lemondjon, aki egy interjúban Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által elkövetett agresszióként emlegette a jemeni polgárháborút, s ezzel diplomáciai viszályt gerjesztett. A Maronita keresztény politikust a Hezbollah síita mozgalommal szövetséges keresztény párthoz, a Marada Mozgalomhoz közelállóként tartják számon.

Libanon összeakasztotta a bajuszát a szaúdiakkal, Rijád kiutasította a nagykövetüket

A libanoni nagykövetnek 48 órája van elhagynia az országot. Rijád egyben leállította a Libanonból érkező valamennyi importját is.

Szaúd-Arábia Libanon egyik fő támogatója, de a királyság Irán vetélytársa a térségben, Teherán pedig a befolyásos Hezbollah mozgalmat támogatja.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció támogat.

Rijád és szövetségesei 2015 tavaszán avatkoztak be katonailag is a jemeni polgárháborúba. A konfliktus miatt több tízezren haltak már meg, többségükben civilek, és az ország lakosságának jelentős részét éhínség sújtja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Békülne Irán és Szaúd-Arábia? Az iráni külügyminiszter szerint jó úton haladnak efelé

A két ország 2016-ban szakította meg a kapcsolatokat egymással, miután iráni tüntetők megtámadták a szaúdi diplomáciai képviseletet.