Libanon összeakasztotta a bajuszát a szaúdiakkal, Rijád kiutasította a nagykövetüket

Szaúd-Arábia pénteken kiutasította Libanon nagykövetét, mert a bejrúti kormány egyik minisztere „szaúdi agressziónak” nevezte a jemeni háborút.

A nagykövetnek 48 óra alatt kell elhagynia az országot. Rijád egyben leállította a Libanonból érkező valamennyi importját is.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő pénteken ismételten kijelentette, hogy kormánya eltökélt a Szaúd-Arábiával fenntartott jó viszony folytatása mellett.

    A szaúdi állami média jelentése szerint hazarendelték Szaúd-Arábia bejrúti nagykövetét is. A jelentés szerint az intézkedés nem lesz hatással a kőolajban gazdag vahhábita királyságban élő és dolgozó több tízezer libanoni állampolgárra és a családtagjaikra.

A döntést néhány nappal azután hozták, hogy a közösségi médiát bejárta egy videofelvétel, amelyen George Kordahi libanoni tájékoztatási miniszter Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek által elkövetett agresszióként emlegette a jemeni polgárháborút. A miniszter hozzátette, hogy a jemeni háború „abszurd”, és mivel ellenzi az arabok közötti háborúkat, a jemeni konfliktusnak véget kell vetni.

Irán szövetségesei a jemeni húszik, Szanaa főterén végeztek ki egy tinédzsert

A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.

Miniszteri kinevezése előtt Kordahi korábban több televíziós műsor, köztük showműsor házigazdája volt, s az arab világ egyik leghíresebb televíziós személyiségeként szerzett népszerűséget. Maronita keresztény, akit a Hezbollah síita mozgalom szövetségesének számító, Marada Mozgalom nevű keresztény párthoz közelállóként tartanak számon.

Kordahi a héten tartott sajtótájékoztatóján elutasította, hogy bocsánatot kérjen az interjúért, amelyet állítása szerint augusztus 5-én rögzítettek. Hozzátette, hogy amióta miniszter lett, tartja magát a kormány politikájához, amely szerint nem fejti ki a magánvéleményét.

„Nem hagyhatjuk a jövőben sem, hogy zsarolják Libanont bárkivel, legyen az ország, nagykövet vagy magánember” – hangoztatta, hozzátéve, hogy nem tervezi lemondását a kijelentései miatt.

Szaúd-Arábia Libanon egyik fő támogatója, de a királyság Irán vetélytársa a térségben, Teherán pedig a befolyásos Hezbollah mozgalmat támogatja.

A libanoni kormányfő, miután pénteken ismételten kijelentette, hogy kormánya eltökélt a Szaúd-Arábiával fenntartott jó viszony mellett, felszólította Libanon arab partnereit, álljanak mellé a tájékoztatási miniszter kijelentései okozta diplomáciai válságban.

Közleményében Mikáti kijelentette, hogy sajnálja Szaúd-Arábiának a nagykövet kiutasítására és az import leállítására vonatkozó döntését, de továbbra is a kapcsolatok rendezésén munkálkodik majd.

Békülne Irán és Szaúd-Arábia? Az iráni külügyminiszter szerint jó úton haladnak efelé

A két ország 2016-ban szakította meg a kapcsolatokat egymással, miután iráni tüntetők megtámadták a szaúdi diplomáciai képviseletet.