Jordan Peterson: Miért kaptam meg a vakcinát, ha utána nem hagynak békén?

A Dave Rubinnal beszélgetve a híres kanadai pszichológus és író, Jordan Peterson a COVID-korszakban a kormányzat személyes jogaiba való beavatkozása ellen emelt szót.

„Nézze, beoltattam magam. A következő a helyzet, srácok. Én megkapom a vakcinát, ti meg hagyjatok békén, ba***tok meg!”

Ezt megelőzően Peterson arról beszélt, hogy a Nyugat a koronavírus világjárvány kitörése után hogyan mozdult el a totalitárius állammá válás felé.

„Valószínűleg az lepett meg a legjobban, hogy a COVID megjelenése után közvetlenül milyen gyorsan törekedtünk egy totalitárius állam utánzására. Tudja, ha egy kicsit végiggondolja, senki sem tudta, hogy a vírus mennyire lesz súlyos, és így ismeretlen fenyegetés volt”

– mondta Peterson.

„A fenyegetésre való túlreagálás költsége általában minimális ahhoz képest, hogy egy valós fenyegetésre alulreagálnánk. A hipotetikus fenyegetésre való túlreagálás olcsó a tényleges fenyegetésre való alulreagáláshoz képest, mert ha alulreagálsz, akár meg is halhatsz, míg ha túlreagálsz, általában csak egy percre fáradsz el.”

„Nagyjából ezt tettük a világjárvány korai szakaszában. A kínaiak cselekedtek először – sajnos ők egy totalitárius állam –, és mi mindannyian követtük őket. Ez bizonyos értelemben megbocsátható, mert nem tudtuk, hogy milyen fenyegetéssel állunk szemben”.

Jordan Peterson: „az igazság tartja fenn a világot”

Ha jó etikai döntéseket hozunk, jobban rakjuk össze a világot, mint ha nem. Ez az élet értelme, hogy ezen dolgozzunk – állította a sztárpszichológus Budapesten.

„De aztán az összeomlás – Kanadában ez tényleg megdöbbentő – a jogaink összeomlása, mondjuk, a mobilitás, a szólásszabadság stb. tekintetében, ez számomra a kanadai kontextusban különösen dühítő”

– folytatta Peterson.

„Az apám nincs beoltva; úgy döntött, hogy nem oltatja be magát, részben azért, mert azt mondták neki, hogy be kell. … Mindenesetre rendkívül bosszantó látni, hogy ez történik”.

„Azt látni, hogy ez a jogaink sokat hangoztatott védelme ellenére történik – tudja, a kanadaiak, akiket nem oltottak be, most nem hagyhatják el az országot. Mi a fene? Miért van ez?”

– tette fel a kérdést Peterson.

„És ez működött? Nem. Szóval, hülye vagyok, tudjátok?”

– mondta Peterson.

„Én is így érzek ezzel kapcsolatban. Olyan, mintha, nos, most már tesztet kell csináltatnom, amikor visszajövök Kanadába. Meg kell vizsgáltatnom magam, mielőtt elhagyom Kanadát. Nos, ez lehet, hogy – ez utóbbi az amerikaiak problémája, tehát ez nem tartozik a kanadai hatáskörbe, de a Kanadába való visszatéréskor még szigorúbbak a korlátozások”.

„Miért kaptam meg a vakcinát, ha nem hagynak békén?”.

Címlapkép: Gage Skidmore/Flickr

A Google algoritmusai lenáciznák és cenzúráznák a konzervatívokat

A Google News mellőzendő „náciknak” minősítené, és nem szemlézné olyan konzervatív értelmiségiek cikkeit, mint Jordan Peterson, Ben Shapiro.