Megtapsolták a lengyel határőröket a varsói Függetlenség Menetén

Tömegek ünnepelték csütörtökön Varsóban a Függetlenség Napját a hagyományos meneten, melynek elején a szervezők felkérésére a résztvevők hatalmas tapssal köszöntették a migrációs nyomásnak kitett lengyel-fehérorosz határon szolgáló rendvédelmi erőket.

A szervezők szerint a meneten mintegy 150 ezren vettek részt.

A november 11-én tartott függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 évi felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

Az ebből az alkalomból a nemzeti körök által hagyományosan szervezett menet elején a főszervező, Robert Bakiewicz hazafias kötelességnek nevezte a határőrségnek kifejezett támogatást, és megkérte a résztvevőket, hogy tapsolják meg a fehérorosz határon szolgálatot teljesítő határőröket és katonákat. A tömeg tapssal reagált, és azt skandálta:

„Köszönjük!”.

A résztvevők – köztük sok kisgyermekes család – lengyel nemzeti zászlók tömege alatt, hazafias jelszavakat hangoztatva vonultak át a belvárosi Poniatowski hídon a Visztula túlsó partjára, a Nemzeti Stadionhoz, ahol véget ért az ünnepség.

A rendezvényt a rendőrség és önkéntes rendfenntartók biztosították, miután az előző években időnként provokációk történtek. Az idei rendezvény incidensek nélkül zajlott, a menet útvonalán megjelenő kisebb baloldali ellentüntetéseket a rendőrség elkülönítette a tömegtől.

A menetet idén állami rendezvényként tartották meg a Veteránok és Üldözöttek Ügyei Hivatalának védnökségével. Az ellenzéki varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski ugyanis korábban formális okokra hivatkozva nem engedélyezte az eredetileg civil akciót.

Fordulat állhat be az EU migrációs politikájában, Brüsszel finanszírozná a határvédelmet

Ha ez valóban megtörténik, komoly politikai vereséget szenvedne Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A varsói Függetlenség Menete a legnagyobb részvételű lengyelországi ünnepi rendezvény volt, de országszerte tartottak megemlékezéseket.

A délben lezajlott varsói központi ceremónián Andrzej Duda elnök beszédében felidézte a lengyel államiság történetét és a függetlenségi harcokat, hangsúlyozva: a hazafiság ma nemcsak a hazáért végzett munkát és a történelmi emlékezet ápolását jelenti.

„Eljött az ideje annak is, hogy meg kell védeni a hazát”

– jelentette ki, hozzátéve:

„Ezt szerencsére most nem fegyverrel a kézben kell tenni, de védeni kell az országhatárt a fehérorosz rezsimnek Lengyelország és az Európai Unió ellen irányuló hibrid akciói ellen.”

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság csütörtök este Krakkóban rendezi saját megemlékezését Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő részvételével.

Borrell szerint Európa veszélyben van, közös EU-s katonai doktrínát javasol

„Stratégiai felelősségünk van. A polgárok védelmet akarnak. A puha erő nem elég” – mondta Borrell, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai főképviselője.