Európai turnén buzdít az egyeztetések folytatására az iráni atomalku főtárgyalója

Berlinben folytatott megbeszéléseket szerdán Ali Bageri Kani iráni külügyminiszter-helyettes, aki Teherán főképviselője az úgynevezett atomalku felélesztéséről folytatott bécsi tárgyalásokon – ismertette a német külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Ali Bageri Kani Berlinben német kormány tisztségviselőkkel egyeztetett, miután kedden Párizsban tárgyalt. A német külügyi tárca szerint az iráni külügyminiszter-helyettes csütörtökön Londonba utazik tovább. Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is aláíró felek az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásban.

Irán főtárgyalója a hónap elején közölte, hogy november 29-én Bécsben folytatódnak a 2015-ös atomalku felélesztését célzó tárgyalások a nagyhatalmakkal.

„Arra számítunk, hogy Irán építőjellegű hozzáállással fog részt venni a tárgyalásokon”

– jelentette ki szerdán Andrea Sasse német külügyi szóvivő.

Uniós diplomaták már előre jelezték, hogy a most folytatott kétoldalú megbeszélések ellenére nem fogják elfogadni az atomalkuval kapcsolatban a tárgyalások „bilateralizálását”.

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, mióta Ebrahim Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban.

Ha Iránban vagy, ne ábrázold az ajatollah bal kezét!

Az iráni hatóságok betiltottak egy lapot, amely címlapján szemlátomást Hamenei ajatollahot, illetve az ő bal kezét ábrázolta.