Ha Iránban vagy, ne ábrázold az ajatollah bal kezét!

Az iráni hatóságok betiltottak egy lapot, amely címlapján szemlátomást Hamenei ajatollahot, illetve az ő bal kezét ábrázolta, amint meghúzza a szegénységi küszöböt Iránban.

A Mehr félhivatalos hírügynökség adott hírt arról, hogy az iráni sajtót felügyelő szerv hétfőn bezáratta a Kelid nevű napilapot, miután szombati számában címlapján közölt egy cikket azzal a címmel, hogy „Irániak milliói élnek a szegénységi küszöb alatt”.

A cím alatti grafikán egy emberi kéz meghúz tollal egy vörös vonalat, amely alatt felfelé nyúló emberi sziluettek láthatók. A rajz hasonlít egy korábbi, Hamenei bal kezét ábrázoló grafikára. Látható rajta az a jellegzetes fekete pecsétgyűrű, amelyet Irán legfőbb vallási és politikai vezetője visel bal kezének gyűrűs ujján.

Hamenei jobb keze egy 1981-es bombázásban megsérült, és azóta béna.

Az IRNA hírügynökség is közölte, hogy bezárták a lapot, de magyarázatot nem fűzött hozzá.

Az újságírók védelmével foglalkozó amerikai szervezet, a CPJ felszólította az iráni hatóságokat, hogy azonnal vonják vissza a döntést.

Irán súlyos gazdasági helyzetbe került azután, hogy Donald Trump volt amerikai elnök három évvel ezelőtt kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-as iráni atomalkuból, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen.

Az iráni fizetőeszköz elértéktelenedett, az infláció rekordokat döntött, a szankciók

— írja az AP — „ott sújtották az átlagembert, ahol a legjobban fáj”.

Izraeliekre támadt volna Irán Afrikában, a Moszad közbelépett

A perzsa állam rendszeresen próbál lecsapni izraeli állampolgárokra gyenge közbiztonságú országokban.

Címlapkép: Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője integet Ruhollah Moszavi Homeini (Khomeini) ajatollah, az iszlám köztársaság alapítójának mauzóleumába érkezésekor 2007. június 4-én, az ajatollah halálának 18. évfordulóján. (Forrás: MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)