Fürjes Balázs: A magyar irodalmi művek értékelését bízzuk a mindenkori olvasóközönségre

Radnóti Miklós halálának évfordulóján állt ki a magyar irodalom remekei mellett a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Fürjes Balázs Facebook Radnóti Miklós halálának napjára időzített Facebook posztjában úgy fogalmaz:

„November 9. – Radnóti Miklós halálának évfordulója

Tétova óda, Razglednicák, Nem tudhatom, az Eclogák. Gyönyörű versek, szépség, tragikum, az ember beleborzong. Hiszek benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes – sokféle lehet.

Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet.”

Az államtitkár hozzáteszi: „A kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre!

És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk.”

Fürjes kijelentése minden bizonnyal értéknyilvánítás Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának, helyettes államtitkárnak a hazai sajtóban nagy port kavart kijelentésére, amikor is Demeter a Telexnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó”.

Demeter Szilárd és a holokausztmetafora

Azt kell megérteni, hogy a holokauszt az egész magyar nemzetet érintő tragédia, nem pusztán ütős nyelvi kép. Megyeri A. Jonatán írása.