A kirúgott Park East rabbi rivális istentiszteleteket tart a régi zsinagógájától pár háztömbre

A szakadás a Park East zsinagógában tovább mélyülhet, mivel Benjamin Goldschmidt rabbi, akit a múlt hónapban kirúgtak segédrabbiként, saját sabbat istentiszteletet indított három háztömbnyire a korábbi zsinagógájától — értesült a JTA zsidó hírügynökség.

Ez lesz legalább a második istentisztelet, amelyet Goldschmidt tart, mióta október 15-én kirúgták a Manhattan Upper East Side-i gazdag ortodox gyülekezetből. Múlt héten több forrás szerint több tucatnyi résztvevővel tartott sábát istentiszteletet a lakásában.

Kirúgása óta ő és Arthur Schneier rabbi, aki kirúgta őt, a tagok listájára küldött e-mailekben igyekeztek elmondani a gyülekezetnek a saját verziójukat. Schneier és támogatói azzal vádolták Goldschmidtet, hogy illetéktelenül osztotta meg a tagok e-mail címeit, és „puccsot” próbált szervezni a zsinagógában.

A tagoknak küldött október 29-i e-mailben Goldschmidt tagadta ezeket a vádakat. Ezeket „teljesen alaptalannak és személyesen sértőnek” nevezte,

és azt írta, hogy ő és támogatói a zsinagóga növekedésével kapcsolatos aggodalmakat próbálták kezelni. Arra kérte a tagokat, hogy „maradjanak elkötelezettek a shul iránt, hogy biztosítsák, hogy ez egy meleg és barátságos hely legyen”.

Most úgy tűnik, továbblépett, és meghívja korábbi híveit, hogy csatlakozzanak hozzá. Ő és felesége, az újságíró Avital Chizhik-Goldschmidt nemrégiben meghívót küldött egy listára, amelyen a Park East néhány tagja szerepelt, és meghívta őket egy szombat délelőtti istentiszteletre, amelyet ebéd követett egy elit rendezvényteremben, a Park Easttől néhány háztömbnyire. Goldschmidték szóvivője biztonsági okokra hivatkozva kérte a JTA-t, hogy ne nevezze meg a helyszínt.

Szakadás szélén a világhírű Park East zsinagóga közössége

A magyar holokausztot túlélő, 91 éves Arthur Schneier rabbi utódlásáért folytatott harc emészti a legmenőbb manhattani gyülekezetet.

A Jewish Telegraphic Agency úgy értesült, hogy eddig körülbelül 80 ember jelezte, hogy el fog menni, és hogy a rendezvényhelyszínt valamikor a múlt héten foglalták le.

„Új útra indulunk” — áll a meghívóban, mielőtt megneveznék a heti Tóra-szakaszt. „Csatlakozzanak hozzánk a Sábát Parshat Toldotra. Várjuk önöket!”

A Park East vezetőségének egyik tagja a JTA-nak elmondta, hogy a zsinagógában egy átlagos sábát reggelén körülbelül 150 ember fordul meg. Goldschmidt istentiszteletét is egy különösen eseménydús sábátra szervezik korábbi zsinagógájában. Péntek este a Park East Bernard-Henri Levy francia zsidó filozófust látja vendégül. Szombat reggel a zsinagóga ad otthont a náci kristályéjszakai pogromra való megemlékezésnek, amelyen Ausztria főkonzulja is részt vesz. Schneier holokauszt-túlélő.

Goldschmidt ügyvédje, Daniel Kurtz a JTA-nak elmondta, hogy Goldschmidt azért szervezte a szertartást, mert folytatni kívánja munkáját a közösségben, amelyet 10 éve az otthonának nevez.

Elmondta, hogy Goldschmidt tervei „hétről hétre” szólnak majd. A Park East közelségével kapcsolatban azt mondta: „Ez nem egy lóverseny. Senkit sem kényszerítünk arra, hogy jöjjön”.

„Itt él, és itt rabbi” — mondta Kurtz. „Ez a természetes választói köre. Nem fog a connecticuti Greenwichbe költözni, és elkezdeni meghívni az embereket.”

Hank Sheinkopf, egy politikai tanácsadó, aki Schneier szóvivőjeként tevékenykedik, azt mondta a JTA-nak, hogy úgy érzi, Goldschmidt megpróbálja „aláásni Schneier rabbit és aláásni a közösséget [saját önös érdekei miatt]”.

Az elmúlt hetekben mind Schneier, mind Goldschmidt ügyvédeket fogadott és perrel fenyegetőzött a vitájuk miatt. Nem világos, hogy várható-e bármilyen jogi lépés. Több tag azonban azt mondta a JTA-nak, hogy a Goldschmidt által szervezett szertartás azt jelenti, hogy a viszály még nem ért véget.

„Azt hiszem, ez azt jelenti a Park East számára, hogy ez még mindig ott lappang a közösségben” — mondta Jonathan Medows, a Park East egyik tagja, aki rendszeresen részt vesz az ottani istentiszteleteken, és maga is rabbi. „Ez egy nyílt seb, és a Park East számára itt az ideje, hogy belépjen a Goldschmidt rabbi utáni szakaszba”.

Az új New York-i kormányzó – zsidó szemmel

Kathy Hochul, aki Andrew Cuomo utódja lesz New York kormányzójaként, nem ismeretlen a New York-i zsidó közösségben

Címlapkép forrása: The Forward