Az új New York-i kormányzó – zsidó szemmel

Mit érdemes tudni, zsidó szempontból, Kathy Hochulról, aki Cuomót váltja a kormányzói székben — a JTA zsidó hírügynökség összefoglalója.

Kathy Hochul, aki a demokrata párti Andrew Cuomo utódja lesz New York kormányzójaként, nem ismeretlen a New York-i zsidó közösségben.

Cuomo kedden mondott le, egy héttel azután, hogy egy állami vizsgálat megállapította, hogy 11 nőt zaklatott szexuálisan. Erős nyomás nehezedett rá, többek között Joe Biden elnök részéről is, hogy lépjen vissza, különben vád alá helyezik.

Cuomo jó munkakapcsolatot ápolt a zsidókkal a teljes felekezeti spektrumon. Helyi vezetők szerint Cuomo helyetteseként Hochul fontosnak tartotta, hogy naprakészen kövesse a zsidók problémáit és aggodalmait: meglátogatta a zsidó iskolákat, rendszeresen találkozott a zsidó közösség tisztviselőivel, és a helyi közösség vezetőivel együtt bejárta az ortodox negyedeket.

„Több száz diákot és aktivistát vittünk Albanyba [hogy találkozzanak vele], és legutóbb – tavaly márciusban – az Albanyba szervezett virtuális missziónkban beszélt” – mondta Maury Litwack, az Orthodox Union állami politikai ügyekért felelős igazgatója. „Továbbá évek óta beszél és felszólal az albany-i vezetői missziónkban.”

Az év elején Hochul meglátogatta a brooklyni és queensi zsidó iskolákat, emlékezett Litwak.

„A zsidó közösség és Kathy Hochul között régóta fennálló kapcsolat van” – mondta. „Szereti saját szemével látni dolgokat, szeret elmenni helyekre, megismerni az embereket és a problémáikat, és a zsidó közösség egyértelműen mindig egy megállóhely Kathy számára”.

A buffalói születésű Hochul, aki ebben a hónapban tölti be 63. életévét, 2014-ben Cuomo jelöltje volt, és 2018-ban újraválasztották. (New Yorkban a kormányzót és az alkormányzót külön választják.) Ő lesz a kormányzó, amikor Cuomo augusztus 24-én hivatalosan is lemond, és a 2022-ig tartó mandátumának hátralévő részét tölti majd be; ő lesz az első nő, aki az államot irányítja.

Hochul (ami rímel a „helyi” szóra) az elsők között volt a politikusok között, akik 2019 májusában felhívták a figyelmet az államban nemrégiben elharapódzott antiszemitizmusra. Amikor az antiszemita incidensek száma abban az évben országszerte megugrott, összehívott egy találkozót a városban zsidó vezetőkkel, hogy foglalkozzon a helyzettel. A Facebookon azt írta, hogy „az antiszemitizmusnak nincs helye New Yorkban”.

A találkozón részt vett többek között David Pollock, a New York-i Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsának ügyvezető igazgatóhelyettese. A találkozó azt mutatta, hogy „egyértelműen érzékeny a kérdésre és magáévá teszi a közösség aggodalmait” – mondta a The Jewish Weeknek.

Joseph Potasnik rabbi, a New York-i Rabbik Testületének ügyvezető alelnöke szintén részt vett a találkozón, és elmondta, hogy a találkozó csak egy volt a sok közül, amikor Hochul felkereste a zsidó közösséget.

„Számos általa vezetett találkozón vettem részt, és nagyon fontosnak tartom, hogy lelkes hallgatóság” – mondta. „Ez egy nagyszerű tulajdonság. Meg akarja hallgatni a zsidó vezetés aggodalmait”.

Hochul meglátogatta a Flatbush-i jesivát is, egy modern ortodox iskolát Brooklynban. Az igazgató, Jeffrey Rothman elmondta, hogy a nő a magániskoláknak nyújtott állami támogatás bajnoka volt, hogy képzett oktatókat vehessenek fel a természettudományos, technológiai és matematikai tantárgyak oktatására.

Devorah Halberstam, a brooklyni Crown Heightsban található Zsidó Gyermekmúzeum társalapítója és külső ügyekért felelős igazgatója elmondta, hogy „nagyon régóta ismeri Kathyt”, látta őt az antiszemitizmusról szóló találkozókon, és a múzeum meglátogatásakor.

Három évvel ezelőtti látogatását egy héttel később az asszony megjelenése követte az 1991-es Crown Heights-i zavargások évfordulója alkalmából évente megrendezett eseményen, amikor a környék fekete lakói feldühödve, miután Menachem Mendel Schneerson, lubavicsi rebbe konvojának egyik autója véletlenül elütött és megölt egy fekete gyermeket, megtámadták a szembejövő haszid zsidókat. Egy haszid diákot, Yankel Rosenbaumot halálra késeltek.

„Úgy tapasztaltam, hogy nagyon szimpatikus, képben van a történésekkel, és nagyon jól ismeri a különböző közösségeket” – mondta Halberstam.

2019 őszén a Crown Heights-i Zsidó Közösségi Tanács tagjai elvitték őt egy sétára a nagyrészt haszidok lakta környékükre, beleértve a Chábád Lubavics mozgalom székhelyét az Eastern Parkway-en.

„Nagyon jól érezte magát a mi közösségünkben” – emlékezett vissza Jacob Goldstein, a 9-es közösségi tanács nyugalmazott elnöke, aki elkísérte őt a túrára.

A férjezett és kétgyermekes édesanya Hochul a Syracuse Egyetemen szerzett alapdiplomát és a Katolikus Egyetemen jogi diplomát. Daniel Patrick Moynihan szenátor segédje volt, majd a hamburgi városi tanács tagjaként és Erie megye jegyzőjeként dolgozott.

Demokrataként 2011-ben megnyerte a Christopher Lee képviselő helyének betöltésére kiírt rendkívüli választást. Lee lemondott, miután egy róla készült, póló nélküli fotót küldött e-mailben egy nőnek, akit a Craigslist-en ismert meg, és amit az interneten közzétettek.

Kongresszusi tevékenysége során Hochul a megfizethető egészségügyi törvény, a reproduktív jogok és az LMBTQ-jogok védelméért küzdött.

A Buffalo és Niagara Falls városát képviselő körzetet az állam legrepublikánusabbjának tartották. Hochul veszített, amikor 2012-ben újraindult.

Hochul lényegében a kormányzó képviselője volt, amikor nem tudott eljönni egy rendezvényre – figyelte meg Ezra Friedlander, a Friedlander Group, egy közügyekkel és közpolitikával foglalkozó tanácsadó csoport vezérigazgatója.

„Nem volt független szerepe, hanem a kormányzó és a kormányzat meghosszabbítása volt” – mondta. „A Cuomo-kormányzatban nem őt tekintették a kapcsolattartó személynek, ha valamit el akartak érni a törvényhozásban. Bár szintén alkormányzó volt, nem volt bennfentes, és nem lehetett felelősségre vonni a kormányzó tetteiért”.

Ugyanakkor pozícióját arra használta fel, hogy beutazza az egész államot, és mind a 62 megyét felkereste, részt vett különböző polgári rendezvényeken, és megismerkedett a közösség vezetőivel.

„Tudja, mit csinál” – mondta Friedlander. „Évek óta várta ezt a pillanatot, hogy önálló személyiség lehessen. Ambiciózus, és kormányzó akar lenni. Vannak kapcsolatai, amelyekre épített. Érdekes lesz látni, hogy ezt be tudja-e vetni a saját ciklusában. Szerintem erősen fog törekedni arra, hogy megválasszák saját jogán. Nem fog csendben eltűnni az éjszakába.”

Miután Letitia James, New York állam főügyésze a múlt héten nyilvánosságra hozta a hivatala által Cuomo ellen folytatott vizsgálat eredményeit, több demokrata, köztük Joe Biden elnök is lemondásra szólította fel Cuomót. A New York-i Képviselőház igazságügyi bizottsága közölte, hogy még ebben a hónapban meghallgatásokat tart, annak eldöntésére, javasolja-e a törvényhozóknak, hogy lépjenek elő vádemeléssel.

Legalább 11 nőt zaklatott New York állam baloldali kormányzója

Andrew Cuomo tagadta a vétkeket. „Soha senkit nem érintettem illetlenül” – mondta a demokrata.