Legalább 11 nőt zaklatott New York állam baloldali kormányzója

Egy öt hónapos vizsgálat megállapította, hogy Andrew Cuomo, New York kormányzója több nőt is zaklatott szexuálisan megsértve ezzel a szövetségi és állami törvényeket, a „félelem légkörét” teremtve meg hivatalában – közölte kedden Letitia James állam főügyész, a The Jerusalem Post beszámolója alapján.

A független vizsgálat kimutatta, hogy Cuomo nem kívánt módon tapogatta, csókolgatta és ölelgette összesen 11 női munkatársát, miközben nem helyénvaló megjegyzéseket tett nekik – mondta James egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a demokrata kormányzó hivatala olyan „mérgező munkahely” lett, amely lehetővé tette e zaklatásokat.

„Soha senkit nem érintettem meg illetlenül” – mondta a demokrata Cuomo, aki 2011 óta tölti be a kormányzói tisztséget. „Egyszerűen nem ilyen vagyok, és soha nem is voltam ilyen”.

A Cuomo általi szexuális zaklatással kapcsolatos vádak kivizsgálása során megállapították, hogy 11 nőt tapogatott, csókolt meg vagy tett célozgató megjegyzéseket, és törvénysértő módon „mérgező” munkahelyet teremtett – közölte kedden az állam főügyésze, a Fehér Ház pedig visszataszítónak nevezte a vádakat.

Letitia James főállamügyész ismertette az öt hónapig tartó független vizsgálat eredményeit, amelyet követően Cuomo egy rögzített nyilatkozatban tagadta, hogy helytelenül járt volna el, és egyértelművé tette, hogy nem tervezi lemondását. A polgári nyomozás nem vezet közvetlenül büntetőjogi vádakhoz Cuomo ellen.

Cuomo, a harmadik ciklusban hivatalban lévő demokrata kormányzó pontatlannak és igazságtalannak nevezte a megállapításokat, és azt mondta, hogy szavait, gesztusait és viselkedését félreértelmezték, és mindig is melegséget akart közvetíteni a nők felé.

A vizsgálat megállapításai, amelyeket egy 168 oldalas, részletes jelentésben részleteztek, megsemmisítő csapást mérhetnek Cuomóra – akit egykor lehetséges elnökjelöltként tartottak számon -, és akadályozhatják kormányzóságát.

„A vizsgálat során a nagyszerű New York állam kormányzójának aggasztó magatartásmintázatára derült fény” – mondta a demokrata James. „Ez a 11 nő ellenséges és mérgező munkakörnyezetben volt kénytelen dolgozni”.

Joe Biden elnök demokrata párti képviselőtársa, aki korábban azt mondta, hogy Cuomónak le kellene mondania, ha a vizsgálat igaznak találja a vádakat, a nap folyamán tervezi, hogy reagál a hírre – közölte újságírókkal Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

„Nem tudom, hogy bárki is végignézhette volna a ma reggeli tájékoztatót, és ne találta volna visszataszítónak a vádakat. Én biztosan így éreztem” – mondta Psaki.

Átfogó vizsgálatot indít Cuomóval szemben New York állam

Nem csak a szexuális zaklatási ügyeit vizsgálhatják, hanem azt is, felelős volt-e az idősotthonokban elszabaduló koronavírus-járványért.

A jelentés megállapításai arra késztettek néhány amerikai törvényhozót és vezető New York-i demokratát, hogy Cuomo lemondását követeljék, aláhúzva ezzel a kormányzó gyors bukását, aki tavaly, a COVID-19 járvány első napjaiban országos népszerűségre tett szert azzal, hogy a napi televíziós sajtótájékoztatókon tekintélyes személyiségként tüntette fel magát.

A jelentés szerint az egyik nő, akit Cuomo célba vett, egy állami rendőr volt. Anne Clark, aki segített a vizsgálat lefolytatásában azt mondta, hogy Cuomo egy liftben a katona mögé állt, és „végigfuttatta az ujját a nyakától a gerincén, és azt mondta: ’Hé, te!’”. Cuomo emellett végigsimított rajta „nyitott kézzel a köldökétől a csípőjéig, ahol a fegyverét hordja” – tette hozzá Clark. A katona Clark szerint azt mondta, hogy Cuomo illetlenül megérintette őt „a mellkasától a szeméremtestéig”.

Cuomo, aki három felnőtt lány apja, elvált ember, azt mondta, sajnálja, ha viselkedését félreértették a vádlói, de tagadta, hogy vétett volna. Azt mondta, hogy „nem hagyja magát eltéríteni” a COVID-19 járvány elleni küzdelemmel kapcsolatos munkájától, ami annak a jele, hogy nem áll szándékában lemondani.

„Szeretném, ha közvetlenül tőlem tudnák meg, hogy soha senkit nem érintettem meg illetlenül, és nem folytattam helytelen szexuális közeledést” – mondta Cuomo. „63 éves vagyok. Egész felnőtt életemet a nyilvánosság előtt éltem le. Egyszerűen nem ilyen vagyok. És soha nem is voltam az.”

„A tények sokkal másabbak, mint ahogyan azokat ábrázolták” – tette hozzá Cuomo.

Carl Heastie, aki a demokrata többségű New York-i közgyűlés elnökeként engedélyezte a Cuomo viselkedésével kapcsolatos vádemelési vizsgálatot, „nyugtalanítónak” nevezte a jelentés megállapításait, és azt mondta, hogy azok „olyan valakire utalnak, aki nem alkalmas a tisztség betöltésére”.

Andrea Stewart-Cousins, a szenátus többségi vezetője szerint Cuomónak „az állam érdekében le kellene mondania”.

A nyomozók 179 emberrel beszéltek, mondta James. Azt mondta, hogy a vizsgálat „félelem légkörét” tárta fel, amelyben Cuomo több nőt szexuálisan zaklatott, köztük sok fiatalt. Kimutatta, hogy hivatala megtorló intézkedéseket hozott egy korábbi alkalmazottjával szemben, aki vádolta őt.

James két veterán külsős ügyvédet nevezett ki a vizsgálat lefolytatására: Joon Kim, volt szövetségi ügyészt és megbízott manhattani ügyészt, valamint Clarkot, a szexuális zaklatási ügyekben jártas munkajogászt.

Kim szerint Cuomo munkahelyén „állandó volt a megfélemlítés és a félelem”, és ha valaki keresztbe tett neki vagy a vezető beosztású munkatársainak, akkor „leírták, félreállították vagy még rosszabbat tettek”.

A jelentés elutasította Cuomo azon állításait, hogy viselkedése ártatlanul tükrözi a szeretetteljes olasz-amerikai kultúrát, amelyben felnevelkedett. A nyomozók kevéssé találták hitelesnek „általános tagadását és a konkrét esetekre való visszaemlékezés hiányát”.

„Amit ezek a tanúk – és sokan mások – leírtak, az nem mindössze régimódi, szeretetteljes viselkedés – ez szexuális zaklatás volt” – állapította meg a jelentés.

Rita Glavin, a szexuális zaklatási panaszokkal szemben Cuomót védő ügyvédnő terjedelmes „állásfoglalást” adott ki, amelyben reagált a jelentésre, amely szerinte „szándékosan kihagyja a kulcsfontosságú bizonyítékokat”. Glavin elfogultsággal vádolta Jamest.

A nyilatkozatban több oldalnyi fényképet közöltek, amelyeken Cuomo olyan prominens politikai személyiségeket ölelget vagy csókolgat, mint Biden, Barack Obama, Hilary Clinton, Nancy Pelosi és Al Gore. Több olyan fényképet is tartalmazott, amelyen Cuomo megcsókolja néhai édesapját, aki szintén kormányzó volt.

Lövöldözés miatt lezárták a Pentagont

z egyik rendőrtiszt a lövöldözésben meghalt, a másikat pedig súlyos állapotban kórházban ápolják