Lövöldözés miatt lezárták a Pentagont

Hírügynökségi jelentések szerint a lezárást az előzte meg, hogy több lövést is leadtak a létesítményhez tartozó buszállomáson, amely az épület egyik főbejárata mellett van, és ahonnan naponta több ezer dolgozó közelíti meg a minisztériumot. Az Associated Press amerikai hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója megerősítette a lövések tényét — írja az Index.

A Pentagonnak helyet adó Virginia állam Arlington városának tűzoltósága közlése szerint az incidensnek több sérültje is van. Közülük az egyik egy rendőr, aki életét vesztette. A sérültek állapotáról jelenleg nincs információ – számolt be a CNN.

A Pentagon közleménye szerint a létesítményt „rendőri intézkedés” miatt zárták le.

Az incidensről ellentmondásos hírek láttak napvilágot a sajtóban. A Politico című lap riportere például a PFPA forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a lövöldözőt a Pentagon egyik rendőre ártalmatlanította, így nem jutott be az épületbe. Egy másik tiszt is megsérült, akit orvosi ellátásban részesítenek.

Késő délután már arról számoltak be, hogy az egyik rendőrtiszt a lövöldözésben meghalt, a másikat pedig súlyos állapotban kórházban ápolják – tudatta az MTI.

A helyi média szerint a gyanúsított metróval elmenekült a szövetségi főváros, Washington DC irányába. A hatóságok óvatosságra intették a helyieket, és figyelmeztették őket, hogy az elkövető vérfoltos fehér trikót és sötét színű nadrágot visel.

Pentagon on lockdown after shooting near Metro stop

Gunshots were fired Tuesday morning near the entrance of the Pentagon, resulting in multiple injuries and a temporary lockdown of the facility. A police offi…

A Pentagon közleményben jelezte, hogy a létesítményt „rendőri intézkedés” miatt zárták le, majd elrendelték, hogy a metrószerelvények és a buszok a rendőri intézkedés ideje alatt ne álljanak meg, és haladjanak át az állomáson. A támadó vagy támadók kilétét és indítékait nem hozták nyilvánosságra.

Az interneten közzétett felvételeken látható, ahogy a rendőrség és a mentőszolgálat járművei a tranzitközpont felé sietnek, ami mindössze néhány méterre van a Pentagon épületétől. Egyes beszámolók szerint rendőrkutyákat is bevetettek, hogy robbanóanyagok után kutassanak.

A PFPA helyi idő szerint dél körül közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy „az incidens helyszíne biztonságos”, és a lezárást nem sokkal később fel is oldották. Az ügynökség ugyanakkor hozzátette, hogy a létesítmény még mindig „aktív bűnügyi helyszín”, és arra kérték az embereket, hogy tartsák magukat távol a tranzitközponttól.

A helyi beszámolók szerint a lezárás komoly közlekedési fennakadásokat okozott a szövetségi főváros környékén.

Amerikai sajtójelentések szerint Lloyd Austin védelmi miniszter és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a lövöldözés idején a Fehér Házban találkozón vett részt Joe Biden amerikai elnökkel.

Biden antiszemitizmus-ügyi megbízottja „tankönyvi” példaként értékelte a demokrata képviselő megjegyzését

Deborah Lipstadt élesen bírálta a demokrata párti, Izrael-ellenes Ilhan Omar megnyilatkozásait.