Biden antiszemitizmus-ügyi megbízottja „tankönyvi” példaként értékelte a demokrata képviselő megjegyzését

Deborah Lipstadtot, az Emory Egyetem Modern Zsidó Történelem és Holokauszttanulmányok Dorot professzorát pénteken jelölték az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó, nagyköveti ranggal járó tisztségre — írja a Fox News.

Lipstadt 2019 márciusában szállt be az Omar körüli vitába, miután a minnesotai demokrata azt követően bírálta az Izrael-párti amerikaiakat, hogy „egy idegen országhoz hűségesek” – jelentette pénteken a The Washington Free Beacon.

Omar később megerősítette megjegyzéseit, bár korábban már bocsánatot kért más, kritikusok által szintén antiszemitának tartott kijelentéseiért.

Arra az akkori kérdésre, hogy Omar megjegyzései „tankönyvi antiszemitizmusnak” minősülnek-e, Lipstadt azt mondta:

„Sajnos, azt hiszem, igen. A kettős lojalitás része a zsidók elleni tankönyvi vádaknak. Kozmopoliták, globalisták, nem hűségesek a hazájukhoz vagy polgártársaikhoz”.

Lipstadt akkor úgy érvelt, hogy Omar „gondolhatja úgy, hogy csak Izraelt és annak politikáját kritizálja, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez hagyományos antiszemita kifejezéseket használ”. A továbbiakban azt mondta, hogy az olyan emberek, mint Omar „ott helyen léteznek, ahol az antiszemitizmus kint van a köztudatban; hallják, belélegzik, és nem is ismerik fel, hogy az nem más, mint antiszemitizmus”.

Omar irodája nem válaszolt a megkeresésre.

Ilhan Omar, a demokraták és a zsidók

Azok a zsidók, akik azt hiszik, hogy a progresszív politika és a woke kultúra felkarolása megvédi őket, durva kiábrándulásnak néznek elébe.