Átfogó vizsgálatot indít Cuomóval szemben New York állam

Több ügyre is kiterjedhet az Andrew Cuomoval szemben indított impeachment-eljárás – mondta Carl Heastie, New York állam törvényhozásának szóvivője. Ez azt jelentheti, hogy nem csak a szexuális zaklatási ügye miatt forog veszélyben New York állam demokrata párti kormányzójának pozíciója, bár önmagában az is elég súlyosnak tűnik: eddig hét nő jelentette fel- írja a Fox News. 

A demokrata politikus szerint „pajkos” természetét értették félre, és tagadja az ellene felhozott vádakat. New York állam legfőbb ügyésze, Letitia James is vizsgálja az ügyet. Az állam igazságügyi bizottsága a Tappan Zee híd helyére épülő Cuomo-híd ügyét is vizsgálni fogja, illetve azt is, hogy a kormány hogyan tartotta kézben az idősotthonok helyzetét a járvány ideje alatt. Cuomon tehát egyre nagyobb a nyomás, de az ügyészek mindenképpen megvárnák a vizsgálat végét az impeachment-eljárással.

A híd miatti vizsgálatot a demokraták kezdeményezték Pete Buttigieg közlekedésügyi miniszternél, miután kiderült, hogy az építéskor használt alkatrészek veszélyeztetik a híd épségét. A kormányzó egyébként édesapjáról, Mario Cuomoról nevezte el az új hidat.

A kormányzó az idősotthonokkal kapcsolatos vizsgálat miatt is aggódhat. A járvány idején arra utasította az idősotthonokat, fogadják vissza a kórházból hazaengedett, de pozitív koronavírusos lakókat. A kormányt azzal is vádolják, hogy meghamisította az idősotthonok halálozási statisztikáit: a nemrég megjelent frissített statisztikában már sokkal magasabb számok szerepelnek.

Heasie nem árulta el, meddig tarthat az eljárás, de annyit elmondott, hogy az igazságügyi bizottság munkáját támogató külsős testület nevét még ezen a héten bejelentik.

Az FBI vizsgálja New York kormányzójának járványügyi intézkedéseit

Andrew Cuomo még könyvet is írt 2020-as „sikereiről”, most viszont az idősotthonok halálozási adatainak eltitkolása miatt került kétpárti össztűz alá.