Titokban Izraelben járt a líbiai hadúr fia, katonai segítséget kért

Szaddam Haftar, a líbiai hadúr, Khalifa Haftar fia a múlt héten titkos látogatást tett Izraelben, hogy „katonai és diplomáciai segítséget” kérjen – írja a Haaretz.

Egy francia gyártmányú Dassault Falcon magánrepülőgép, amely Szaddam Haftart szállította, leszállt az izraeli Ben-Gurion repülőtéren, Tel-Aviv közelében, miután múlt hétfőn Dubajból hazafelé tartott – jelentette a Haaretz.

Az izraeli lap szerint 90 percig maradt a repülőtéren, mielőtt továbbutazott volna Líbiába.

A Haaretz beszámolója szerint Khalifa és Szaddam Haftar „katonai és diplomáciai segítséget kért Izraeltől”.

2020-ig két rivális kormány irányította Líbiát – egy nemzetközileg elismert, a fővárosban, Tripoliban székelő kormány és egy Khalifa Haftarral szövetséges, a kelet-líbiai Tobrukban székelő rivális kormány.

2020 októberében békeszerződést írtak alá, és ideiglenes jelleggel új Nemzeti Egységkormányt hoztak létre. Az elnök- és parlamenti választásokat december 24-én tartják.

Khalifa Haftar, akinek erői még mindig Kelet-Líbia nagy részét ellenőrzik, folyamatosan kétségbe vonják a Nemzeti Egységkormány és annak miniszterelnöke, Abdel Hamid Dbeibah tekintélyét.

A Haaretz azonban arról számolt be, hogy Haftaréknak ambíciói vannak arra, hogy a választások után a Líbiát irányító kormány élére kerüljenek, és katonai és diplomáciai segítségért cserébe diplomáciai kapcsolatokat ajánlanak Izraelnek.

Moszkva „meglepődött” azon, hogy az embere átveszi a hatalmat Líbiában

A líbiai egységkormány újabb, sokadik puccskísérletnek nevezte Haftár bejelentését.

A 2020 októbere előtti, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal való konfliktusa során Khalifa Haftar támogatást kapott Oroszországtól, az Egyesült Arab Emírségektől, Egyiptomtól és Szaúd-Arábiától, valamint burkoltan Franciaországtól is.

A Haaretz szerint nem világos, hogy a fiatalabb Haftar kivel találkozott a Ben-Gurion repülőtéren tett bejelentett látogatásán, de azt közölte, hogy Khalifa Haftar korábban kapcsolatban állt az izraeli Moszad hírszerző ügynökség Tevel részlegével, amely az Izrael által diplomáciai kapcsolatokkal nem rendelkező entitásokkal való titkos kapcsolattartásért felelős.

Hozzátették, hogy a választások előtt Szaddám Haftar segítséget kapott Franciaországban és az Egyesült Arab Emírségekben székhellyel rendelkező PR-cégektől és tanácsadóktól, és azt állította, hogy „meg nem erősített jelentések” szerint Haftar képviselői egy, az Egyesült Arab Emírségekben székelő cégnél izraeliekkel dolgoznak együtt.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek 2020 szeptemberében normalizálta kapcsolatait, és azóta számos együttműködési megállapodást írtak alá különböző területeken.

A Haaretz jelentése szerint míg Khalifa Haftar esélyei a következő kormány vezetésére „csekélyek” előrehaladott kora, törékeny egészsége és az ellene felhozott háborús bűnökkel kapcsolatos vádak miatt, addig fiának, Szaddamnak jobbak az esélyei, annak ellenére, hogy pazarló életmódot folytatott.

Kémkedéssel vádolja Erdogan Izraelt

A Daily Sabah szerint 15 fős ügynökhálózatot buktatott le a török elnök elhárító szervezete.