Moszkva „meglepődött” azon, hogy az embere átveszi a hatalmat Líbiában

Oroszország szerint csak politikai és diplomáciai úton lehet megoldani a konfliktust Líbiában – írja a The Jerusalem Post. Moszkva ezt azután közölte, hogy az általa támogatott Halifa Haftár tábornok bejelentette, átveszi a hatalmat. A líbiai egységkormány puccskísérletnek nevezte a lépést.

Halifa Haftár tábornok, az ország keleti és déli részét ellenőrző Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) parancsnoka hétfőn, televíziós beszédben jelentette be, hogy átveszi az ország irányítását.

„A fegyveres erők általános parancsnoksága veszi magára az ország irányításának feladatát, és hatályon kívül helyezi a szhiráti egyezményt. Elfogadjuk a nép akaratát és felhatalmazását a felelősségteljes nehéz időkben”

– közölte Halifa Haftár.

Kadhafi 2011-es megbuktatása után, 2015-ben, az ENSZ közvetítésével született megállapodás a marokkói Szhirát városában az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról. A Tripoliban székelő nemzeti egységkormányt a nemzetközi közösség elismeri, bár ellenőrzése csak a fővárosra, illetve a környező területekre terjed ki. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftár tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában.

Haftár tábornok tavaly áprilisban megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot a nemzetközileg elismert kormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja a katonai diktatúra bevezetése az egész országban.

Líbiában nem lehet nyugati logikával békét teremteni

A Migrációkutató Intézet igazgatója úgy véli, hogy az arab társadalmak nem nyugati fogalmak szerint, hanem törzsi-nemzetségi alapon szerveződnek.

A harcok az ország nyugati részének frontvonalain most áprilisban, a koronavírus-világjárvány árnyékában fokozódtak, annak ellenére, hogy az ENSZ és a segélyszervezetek éppen a vírus megfékezése érdekében kértek fegyverszünetet a térségben.

A líbiai egységkormány újabb, sokadik puccskísérletnek nevezte Haftár bejelentését.

Tripoli szerint a tábornok csupán a tavaly áprilisban a főváros ellen indított offenzívájának sikertelenségét próbálja palástolni.

Az Egyesült Államok tripoli nagykövetsége Twitter-üzenetben sajnálatát fejezte ki Haftár bejelentése miatt, amely azt sugalmazza, mintha Líbia politikai berendezkedését egyoldalúan meg lehetne változtatni. A nagykövetség a politikai párbeszéd folytatására szólította fel a szemben álló feleket, valamint mielőbbi tűzszünetet sürgetett.

„Moszkvában továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a líbiai rendezés csakis politikai és diplomáciai párbeszéd útján lehetséges az összes résztvevő fél között”

– közölte Dmirti Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország kapcsolatban marad a líbiai konfliktus összes résztvevőjével, mert úgy vélik, nincs más út a probléma rendezésére – tette hozzá.

Orosz külügyi források egyébként „meglepőnek” nevezték hétfőn Haftár lépését, ezzel azt próbálták megerősíteni, hogy nem tudtak előre az általuk támogatott tábornok akciójáról.

„Hazugságpuccs” – Erdogan megfenyegette a líbiai fegyveres ellenzéket

A török katonák elvileg nem vesznek majd részt harci cselekményekben, de az iszlamista török elnök tónusa egyre agresszívebb.