„Hazugságpuccs” – Erdogan megfenyegette a líbiai fegyveres ellenzéket

Törökország nem vonakodik „megleckéztetni” a nemzetközileg elismert líbiai kormánnyal szemben harcoló Halifa Haftar tábornokot és hadseregét, ha folytatja támadásait a legitim vezetés és a líbiai emberek ellen – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában azt követően, hogy Haftar a líbiai rendezésről tartott hétfői moszkvai tárgyaláson nem írta alá a tűzszüneti megállapodást.

A török államfő, aki az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP parlamenti frakcióülésén mondott beszédében számos alkalommal „puccsistának” nevezte Haftart.

Erdogan közölte: az ENSZ-támogatta tripoli kormány rendkívül konstruktív és békéltető hozzáállást tanúsított Moszkvában, míg Haftar először igent mondott a fegyvernyugvásra, később „hazugságpuccsot” hajtva végre távozott a tárgyalóasztaltól, és „megfutamodott” az orosz fővárosból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan múlt szerdán Isztambulban egy fenntartható tűzszünetre szólította fel a szemben álló líbiai feleket január 12-én vasárnaptól, amit Haftar erői először – csütörtökön – még elutasítottak. A hadúr szombat este egyezett bele a fegyvernyugvásba, néhány órával később pedig a tripoli kormány is elfogadta a harcok beszüntetését.

Hétfőn Moszkvában az érintettek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással, majd Haftar kedd reggelig időt kért. Végül nem írta alá a tűzszüneti megállapodást, és elhagyta az orosz fővárost.

Haftar tábornagy hamarosan megdönti a líbiai kormányt?

A moszkvai tárgyaláson követelte „a Szíriából és Törökországból átdobott” zsoldosok feltétel nélküli kivonását, majd távozott.

Erdogan január 5-én jelentette be, hogy Ankara és Tripoli novemberben kötött biztonsági együttműködési megállapodása alapján megkezdődött a török katonák fokozatos Líbiába telepítése az egységkormány támogatása érdekében.

Hangsúlyozta: a török katonáknak koordinációs feladataik lesznek a helyi műveleti központban, harci cselekményekben nem vesznek részt.

A Hürriyet török kormánypárti napilap múlt szerdán arról írt, hogy első körben egy 35 fős török katonai kontingens ment Líbiába a kormányerők koordinálása és kiképzése céljából.

A török elnök keddi felszólalásában úgy vélte, hogy ha Törökország nem avatkozott volna közbe Líbiában, „puccsista Haftar” az egész országot irányítása alá vonta volna, a nép pedig „az üldöztetés karmaiba esett volna”. Hozzátette: a tábornok tűzszüneti feltételei mutatják Haftar „igazi arcát”. Leszögezte: „az ezt követő időszakban Putyinon és csapatán a sor”.

Törökország és Oroszország ellentétes oldalán áll a líbiai polgárháborúban, Ankara Szarrádzs kormányát, Moszkva viszont a Haftar parancsnok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereget támogatja.

Mevlüt Cavusoglu a parlamenti frakcióülés előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: ha Haftar így folytatja, a líbiai polgárháború befejezését elősegíteni hivatott berlini folyamatnak, és a január 19-én vasárnapra tervezett ottani találkozónak nem lesz értelme. „Nyilvánvalóvá vált, hogy ki akar békét, egységet és ki háborút” – fogalmazott a török diplomácia vezetője.

Közben Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte: országa kész növelni líbiai katonai kontingensét, ezt a felvetést meg is fogják tárgyalni a tartós tűzszünet megkötése érdekében folytatott nemzetközi megbeszélések keretében.

„Nem zárjuk ki a lehetőségét annak, hogy további olasz katonákat küldjünk Líbiába” – mondta a kormányfő. Róma korábbi gyarmattartó hatalomként és a földrajzi közelség révén is szoros kapcsolatokat ápol Líbiával.

Conte szombaton Rómában fogadta Fájez esz-Szarrádzst, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnökét. Szerdán pedig Halífa Haftar tábornaggyal, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnokával találkozott.

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére a líbiai konfliktusban szemben álló felek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy az ország újjáépítésének folyamatát az ENSZ-nek kell vezetnie.