Haftar tábornagy hamarosan megdönti a líbiai kormányt?

Nem írta alá a líbiai tűzszüneti megállapodást Halífa Haftar tábornagy, a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka és elhagyta Moszkvát. Csapatai közölték: „készek és elszántak” a győzelemre.

Előző nap a szíriai konfliktusban szemben álló felek orosz és török közvetítéssel, közvetve egyezkedtek egymással.

A Putyin orosz és Erdogan török elnök Isztambulból intézett szerdai felszólítása nyomán vasárnap életbe lépett tűzszünetet részletező dokumentumot Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközi közösség által támogatott egységkormány miniszterelnöke és Hálid al-Misri, a legfelső államtanács elnöke aláírta, Haftar és az ország keleti felén található Tobrukban székelő képviselőház elnöke, Akila Száleh viszont kedd reggelig időt kért a részletek tanulmányozására.

Haftar az aláírás elutasítását indokolva a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió szerint kijelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás tervezete figyelmen kívül hagyta az LNA követeléseit. A Sky News Arabíja tévécsatorna korábban azt jelentette, hogy

a tábornagy a moszkvai tárgyalásokon ragaszkodott csapatai Tripoliba való bevonulásához és egy olyan új nemzeti egységkormány megalakításához, amelynek a tobruki parlament is bizalmat szavazott volna.

A tábornagy a televízió tudomása szerint emellett elvetette Törökország részvételét a tűzszünet nemzetközi ellenőrzésében, és követelte „a Szíriából és Törökországból átdobott” zsoldosok feltétel nélküli kivonását.

Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére a líbiai konfliktusban szemben álló felek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy az ország újjáépítésének folyamatát az ENSZ-nek kell vezetnie.

A szembeálló líbiai felek egész napos moszkvai egyezkedésében az orosz és a török diplomáciai tárca vezetője, Szergej Lavrov és Mevlüt Cavusoglu, illetve a két védelmi miniszter, Szergej Sojgu és Hulusi Akar közvetített.

Közben a Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők „készek és elszántak” a győzelemre – tudatta hivatalos közösségi oldalán kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után Líbia káoszba süllyedt, majd az ország területén kettős hatalom alakult ki. Az ország déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait az egységkormány által uralt főváros, Tripoli elfoglalására.

Döntését azzal indokolta, hogy meg kívánja tisztítani az országot a szerinte a kormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok kilátásba helyezte, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Haftar erői légi blokáddal próbálják megakadályozni a török beavatkozást

Egyúttal felszólítottak minden légitársaságot, hogy „maradéktalanul tartsák be repülési tilalmat, ha nem akarják repülőgépeik megsemmisítését kockáztatni”.