Már az IDF is terrorszervezetnek nyilvánította a hat palesztin NGO-t

Az izraeli hadsereg hivatalosan törvényen kívülinek minősítette vasárnap azt a hat palesztin jogvédő csoportot, amelyeket Beni Ganz védelmi miniszter októberben már terrorszervezetnek nyilvánított – jelentette vasárnap a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A katonai jogban a törvényen kívüliség felel meg a terrorszervezetté nyilvánításnak.

Izrael fenntartja, hogy a hat megbélyegzett civil szervezet a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) erőszakos múlttal rendelkező egyik kisebb frakcióját, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szolgálta, bár ezt az érintett csoportok cáfolják. Ganz lépését számos izraeli és nemzetközi bírálat érte.

Annak, hogy a múlt hónapban Ganz a Terrorelhárítási Iroda döntése alapján terrorista szervezeteknek nyilvánította őket, eddig viszonylag csekély közvetlen hatása volt, tovább működhettek törvényes keretek között, mert Júdea és Szamáriában és így hivatalosan Izrael joghatóságán kívül tevékenykednek.

Mostantól viszont Izrael hivatalosan eljárhat a hat palesztin szervezet, a Bisan Kutatási és Fejlesztési Központ, a palesztin bebörtönzötteket támogató Addameer emberi jogi csoport, a Palesztin-Nemzetközi Védelem a Gyermekekért, a palesztin területeken történt jogsértéseket dokumentáló Al-Hak, a Palesztin Női Bizottságok Uniója és a Mezőgazdasági Munkabizottságok Uniója ellen.

Izrael terrorszervezetté nyilvánított hat palesztin NGO-t, az USA magyarázatot követel

Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a szervezetek egy olyan hálózatban működnek, mely mögött a Népifront Palesztina Felszabadításáért nevű terrorcsoport áll.

Az 1967-ben elfoglalt területek katonai közigazgatását végző izraeli katonai parancsnokság vezetője hivatalos jogi felhatalmazással rendelkezik a Jordániától elfoglalt Júdea és Szamária felett, és döntése alapján már bezárhatják a civil csoportok irodáit, és letartóztathatják tagjaikat.

    A hadsereg illetékesének indoklása szerint bőséges, változatos és megbízható információkkal rendelkezett arról, hogy a PFLP nevű palesztin terrorcsoport egyik szárnyát képviselték.

Korábban a Háárec című újságnak egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy legfőképp azért minősítették terrorszervezetté e palesztin civil csoportokat, hogy ezzel megakadályozzák adománygyűjtésüket.

Izrael az elmúlt hetekben az Egyesült Államok kormányával is konfliktusba került a döntés miatt, ugyanis Washington azt állította, hogy nem értesítették előzetesen a lépésről.

Izrael nem enged Washington nyomásának, titkosszolgálati információkkal bizonyítja igazát

Izrael titkosszolgálati információkkal is tudja bizonyítani, hogy a nemzetközi támogatásban részesülő, most betiltott palesztin NGO-k valójában a terroristák szolgálatában állnak.

Címlapkép: IDF/Flickr