Izrael nem enged Washington nyomásának, titkosszolgálati információkkal bizonyítja igazát

Izrael múlt héten hat palesztin jogvédő csoportot minősített a terrorista Palesztin Nemzeti Felszabadítási Front fiókszervezetének. A The Jerusalem Post úgy értesült, ezek rejtett tevékenységéről hamarosan egy személyes látogatás alkalmával is információkat adhatnak át az amerikaiaknak.

Az izraeli külügyminisztérium és a Sin Bét titkosszolgálat képviselői együtt utaznak Washingtonba a következő napokban, hogy információkat adjanak át hat olyan palesztin szervezetről, amik emberi jogi tevékenység címszó alatt pénzeket juttatnak a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Front számára.

A palesztin terrorcsoportot Izrael és az USA mellett az EU, valamint Japán, Ausztrália és Kanada is tiltólistán kezeli. A szervezet tagjai az 1960-as évek óta rendszeres támadások elkövetői, 2019-ben egy bombamerényletben megölték a 17 éves izraeli Rina Shnerbet, és megsebesítették apját és testvérét.

A lapnak névtelenül nyilatkozó biztonsági szakember szerint Izrael titkosszolgálati információkkal is tudja bizonyítani, hogy a nemzetközi támogatásban részesülő NGO-k valójában a terroristák szolgálatában állnak. Név szerint az Addameer, Al Hak, Bisan Központ, A Nemzetközi Gyermekvédelem – Palesztina, Mezőgazdasági Munkabizottságok Szövetsége (UAWC), és a Palesztin Nők Bizottságának Szövetsége (UPWC) is az izraeli listán szerepel.

Izrael terrorszervezetté nyilvánított hat palesztin NGO-t, az USA magyarázatot követel

Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint a szervezetek egy olyan hálózatban működnek, mely mögött a Népifront Palesztina Felszabadításáért nevű terrorcsoport áll.

Az izraeli védelmi minisztérium pénteken nyilatkozatot adott ki, amiben a fenti szervezeteket a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Front csoportjainak minősítette.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője válaszul úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok támogatja az erős civil társadalmat és az emberi jogok tiszteletben tartását, ugyanakkor „bevonja izraeli partnereinket, hogy további információkat kapjanak a minősítés hátteréről”.

Az izraeli lap forrása megerősítette: Izrael szintén elkötelezett a civil társadalom védelme mellett, ugyanakkor kötelességének tekinti, hogy harcoljon a terrorral szemben és megvédje az állampolgárok életét.

Borítókép: Hege/Flickr

Elítélt terroristához kötődő ifjúsági programot támogat a francia kormány

A Jeruzsálemi Francia Intézet az Izrael-ellenes ideológiákat terjesztő és egy palesztin terrorista által alapított Al Bustan központtal együttműködve indította útjára a projektet.