Izrael terrorszervezetté nyilvánított hat palesztin NGO-t, az USA magyarázatot követel

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy magyarázatot vár Izraeltől azon döntése miatt, hogy hat Júdea és Szamáriában működő palesztin civil szervezetet terrorista szervezetnek nyilvánított. Ez a Biden-kormány hivatalba lépése óta talán legsúlyosabb Izraelt célzó nyilvános kritika – írja az Újkelet.live

Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője megjegyezte, hogy Izrael nem egyeztetett az Egyesült Államokkal a döntése előtt.

A szóvivő hozzátette, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy az emberi jogi szervezetek és a civil társadalom kulcsfontosságúak a jó kormányzás szempontjából.

A héber nyelvű médiában idézett izraeli védelmi tisztviselők szombaton azt mondták, hogy a Biden-kormány tisztviselőit előre figyelmeztették a 6 palesztin civil szervezetet terrorista szervezetté nyilvánításáról, és a vonatkozó hírszerzési információkat a Sabak belbiztonsági szolgálat megosztotta az Egyesült Államokkal.

Hollandia elismerte, palesztin terroristákat pénzelt

Részben holland forrásból kapták a fizetésüket azok a palesztin terroristák, akik tavaly egy út mellett elhelyezett bombával megöltek egy 17 éves izraeli lányt.

Pénteken Benny Ganz izraeli védelmi miniszter aláírta a rendeletet, amely hat Júdea és Szamáriában lévő palesztin civil szervezetet terrorista szervezetté nyilvánít.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a szervezetek egy olyan hálózatban működnek, mely mögött a Népifront Palesztina Felszabadításáért terrorcsoport áll.

A lépés hamar negatív kritikákat váltott ki szerte a világon, köztük az Európai Unió, a Palesztin Hatóság, a progresszív demokraták, az amerikai zsidó csoportok és a nemzetközi emberi jogi szervezetek részéről.

Az Újkelet.live eredeti teljes írása itt olvasható.

Borítókép: Hossam el-Hamalawy/Flickr

Iránnak kémkedő izraeli kilétére derült fény

Iman Haj Yahya állítólag iráni hírszerző tisztekkel és a PFLP egy libanoni ügynökével állt kapcsolatban.