New Yorkra és New Jersey-re koncentrál Amerika – választások

A választópolgárok kedden járulnak az urnákhoz a 2021-es választások napján.

Bár számos versenyszámban és kérdésben döntenek majd a választók, minden figyelem arra összpontosul, hogy kit választanak meg New York város 110. polgármesterének, és hogy Phil Murphy legyőzi-e a kihívó Jack Ciattarelli-t New Jersey kormányzójának újraválasztásáért — számol be róla részletesen az ABC7 New York.

Nyitás és zárás

New Jerseyben a szavazóhelyiségek reggel 6 órától este 8 óráig tartanak nyitva, míg New Yorkban reggel 6 órától este 9 óráig.

New yorki polgármesteri verseny

A volt New York-i rendőrkapitány és Brooklyn kerületi elnöke, Eric Adams demokrata politikus nagy fölénnyel vezet a republikánus Curtis Sliwa ellen a legnagyobb amerikai város következő polgármesteri székéért folyó keddi versenyben.

Adams, aki a város második fekete polgármestere lenne, mérsékeltként indult a zsúfolt előválasztási mezőnyben.

Sliwa, az 1970-es évekbeli Guardian Angel bűnözés elleni járőrszolgálat alapítója, 3000 rendőr felvételét követelte, és megpróbálta Adamset elitistának beállítani.

Adams megfogadta, hogy foglalkozik a közbiztonsággal és az egyenlőtlenségekkel, valamint hatékonyabbá teszi a kormányzást.

Manhattani küzdelem

A polgárjogi ügyvéd és volt szövetségi ügyész, a demokrata Alvin Bragg lehet Manhattan első fekete bőrű kerületi ügyésze, amennyiben megnyeri a keddi versenyt a republikánus Thomas Kenniff ügyvéddel szemben.

Bragg nagy favorit a városnak abban a részében, ahol a demokraták drasztikusan meghaladják a republikánusok számát.

A győztes Cyrus Vance Jr., nyugdíjba vonuló kerületi ügyész utódja lesz, és olyan nagy horderejű ügyeket vállal majd, mint Donald Trump volt elnök cégének és annak hosszú ideje hivatalban lévő pénzügyi vezetőjének adócsalás vádjával történő felelősségre vonása.

Bragg azt ígérte, hogy javítani fogja az átláthatóságot és a bizalmat, illetve alternatívákat keres a büntetőeljárás helyett néhány alacsony szintű bűncselekmény esetében.

Kenniff, aki korábban ügyész volt, azt állítja, hogy „hagyományosabb”, a bűnözéssel szemben keményebben fellépő ügyész lesz.

Staten Island is dönt

A volt amerikai képviselő, Vito Fossella megpróbál visszatérni a politikába a Staten Island-i kerületi elnöki tisztségért folytatott, részben „szertartásos” küzdelemben.

Fossella 2009-ben távozott a kongresszusból, miután 2008-ban letartóztatták ittas vezetésért, és kiderült, hogy Virginiában házasságon kívüli viszonya során gyermeket nemzett. Akkoriban ő volt New York egyetlen republikánus képviselője a kongresszusban.

Fontos támogatást kapott Donald Trump, korábbi elnöktől, aki továbbra is népszerű a republikánusok felé hajló kerület egyes részein.

Fossella Mark S. Murphy üzletemberrel versenyez, míg a demokrata Leticia Remauro majd a konzervatív párti jelölt ellen lép küzdelembe.

Nemtelen ideológiák — Hogyan váltak a progresszív elméletek a hivatalos amerikai állásponttá?

Névmásokat és szexualitásokat ünnepel az amerikai Külügyminisztérium, gender stratégiát ad ki a Fehér Ház. A tegnap még kinevetett progresszív ideológiák mára az amerikai kormányzat hivatalos álláspontjává váltak. Hajdú Tímea véleménycikke.

Kormányzót válthat New Jersey

New Jerseyben vasárnap zárult le az első előrehozott személyes szavazás a választásokon, amelyeken a választók a kormányzót és a törvényhozást választották meg. Már több mint 400 000 levélben és személyesen leadott szavazat érkezett be.

Az első helyen a demokrata Phil Murphy kormányzó áll a republikánus Jack Ciattarelli volt képviselőházi taggal szemben. A közvélemény-kutatások szerint ő vezet. De 1977 óta egyetlen demokratát sem választottak újra kormányzóvá New Jerseyben.

A demokraták nagy előnyben vannak New Jerseyben, ahol 1 millióval több regisztrált szavazójuk van, mint a republikánusoknak.

Murphy a kampány során a közvélemény-kutatások szerint is vezetett.

Ciattarelli, egy korábbi képviselőházi tag és kisvállalkozó megpróbálja megmenteni a Republikánus Párt választásokon mutatott visszaeső teljesítményét.

Megújulás a New Jersey-i törvényhozásban

A New Jersey-i törvényhozás mind a 120 képviselői helyére lehet szavazni, és ezzel együtt a Képviselőház és a Szenátus demokrata irányítására.

A demokraták 52 mandátummal irányítják a Közgyűlést a republikánusok 28 mandátumával szemben. A szenátusban a demokraták 25 mandátummal rendelkeznek a republikánusok 15 mandátumával szemben.

A republikánusok két évtizede nem irányították a törvényhozást.

New Jersey törvényhozása 40 körzetből áll, amelyek egy-egy szenátort és két képviselőt küldenek Trentonba, az állam fővárosába. A Képviselőház tagjai kétéves, míg a szenátorok négyéves ciklusra választanak – kivéve a népszámlálást követő első választást, amely idén lesz, amikor kétéves ciklusra választanak.

Törésvonalak New Jersey-ben – népszavazás

A választóknak idén két kérdést tesznek fel. Az egyik azt kérdezi, hogy engedélyezzék-e a fogadásokat New Jersey-i egyetemi csapatokra vagy más államok olyan csapataira, amelyek mérkőzéseit az államban játsszák.

Egy másik kérdés azt firtatja, hogy a tombolák szervezését engedélyező szervezetek megtarthatják-e a pénzt saját maguk fenntartására.

Jelenleg csak a veteránok és az idősek csoportjai használhatják az ilyen játékokból származó nettó bevételt csoportjaik támogatására. Más csoportok, amelyek számára engedélyezett a tombolajátékok lebonyolítása, csak bizonyos célokra használhatják fel a játékokból származó bevételt.

Szakadás szélén a világhírű Park East zsinagóga közössége

A magyar holokausztot túlélő, 91 éves Arthur Schneier rabbi utódlásáért folytatott harc emészti a legmenőbb manhattani gyülekezetet.

Címlapkép: Curtis Sliwa, New York republikánus polgármesterjelöltje (középen) egyik támogatójával beszél kampányrendezvényén New Yorkban 2021. október 12-én.
(Forrás: MTI/AP/Mary Altaffer)