Nem létező hegynek ütközött a tengeralattjáró

Víz alatti hegynek ütközött október elején a Dél-kínai-tengeren a Connecticut amerikai tengeralattjáró — állapította meg az amerikai haditengerészet két védelmi tisztségviselő hétfői közlése szerint. Az illetők hozzátették: az ügyben később lesz hivatalos tájékoztatás.

Az eset után a haditengerészet azt közölte, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjáró járőrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak. A balesetben a jármű megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült, de halálos áldozat nem volt. A Connecticut egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt.

Kína, amely a tenger csaknem egészét magának követeli, és számos katonai bázist hozott létre az ott található kis szigeteken, jelezte akkor: mélységesen aggasztják a történtek.

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők hozzátették most, hogy a tenger alatti hegy nem szerepelt a haditengerészet térképén.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kihasználva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.

Valamivel ütközött egy amerikai tengeralattjáró a Dél-kínai tengerben

Az amerikai haditengerészet nem közölt részleteket az esetről, viszont azt nyilatkozta, hogy vizsgálat folyik az incidens hátteréről és ennek lezárulta után közölnek több információt.

Címlapkép: A Michigan nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró csatlakozni készül a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozóhoz a Koreai-félsziget közelében tartott tengeri hadgyakorlat alatt a dél-koreai Puszan kikötőjénél 2017. április 25-én. A kommunista vezetésű Észak-Korea ezen a napon ünnepli hadserege alapításának évfordulóját, ezért Dél-Korea és szövetségesei egy esetleges észak-koreai kísérleti atomrobbantásra vagy interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti kilövésére számítanak. (Forrás: MTI/EPA/Yonhap/Dzso Dzsung Ho)