Valamivel ütközött egy amerikai tengeralattjáró a Dél-kínai tengerben

Ütközött egy ismeretlen objektummal a USS Connecticut, egy amerikai nukleáris meghajtású tengeralattjáró, amely a Dél-kínai-tengeren haladt át. 

Csütörtökön ütközött egy ismeretlen objektummal a Dél-kínai-tengeren alámerülve áthaladó USS Connecticut, egy Seawolf-osztályú nukleáris meghajtású tengeralattjáró. A személyzet néhány tagja és a tengeralattjáró is megsérült, de a Connecticut ki tudott kötni Guamban – írja a Portfolio.hu 

Az amerikai haditengerészet nem közölt részleteket az esetről, viszont azt nyilatkozta, hogy vizsgálat folyik az incidens hátteréről és ennek lezárulta után közölnek több információt.

A CNN-nek nyilatkozó elemzők azt mondták, hogy a Dél-kínai-tengeren kifejezetten nehéz tengeralattjárókkal közlekedni, hiába azok fejlett szenzorrendszerei. Mint ismertették, a tengerszakaszon állandó a zaj, mivel rengeteg hajó halad át a térségen, amely a világ egyik legforgalmasabb tengeri kereskedelmi útvonala és halászati területe. A tengeralattjárók pedig elsősorban hangalapú szenzorokat – szonárokat – használnak a tájékozódásra, melyekre igencsak rosszul hat az interferencia.

Emellett a Dél-kínai-tenger akusztikája is kifejezetten rossz a vízminőség, a rengeteg sziget és a gyorsan változó hajózási viszonyok miatt – tették hozzá az elemzők.

Milyen lesz a harmadik világháború?

A „2034: A következő világháború regénye” című új geopolitikai thriller egy fiktív, de nagyon is hihető történetet mesél el arról, hogyan keveredhet bele az Egyesült Államok a harmadik világháborúba.