Milyen lesz a harmadik világháború?

A „2034: A következő világháború regénye” című új geopolitikai thriller egy fiktív, de nagyon is hihető történetet mesél el arról, hogyan keveredhet bele az Egyesült Államok a harmadik világháborúba. A cselekmény több mint egy évtized múlva játszódik, és a leírt globális konfliktus az Egyesült Államok stratégiai hibáinak és az előrelátás hiányának, valamint az ellenfeleinkkel szembeni feszültségek töréspontig jutásának eredménye – írja Douglas Schoen a The Hill-en.

A regényt Elliot Ackerman és James Stavridis egykori katonatisztek írták. Idegtépő és lenyűgöző történetet mesélnek el egy olyan jövőről, amelytől minden amerikainak tartania kellene, vagyis arról a forgatókönyvről, amelyben az Egyesült Államok egy meggyengült hatalomként világháborúba keveredik legveszélyesebb és legkevésbé demokratikus ellenfeleivel szemben.

A könyv elrettentő példaként szolgál vezetőink és nemzetbiztonsági tisztviselőink számára, miközben figyelmeztet az arroganciára és a stratégiai előrelátás hiányára.

Létfontosságú kritikát fogalmaz meg az Egyesült Államokkal kapcsolatban, miszerint a modern történelem során bekövetkezett legpusztítóbb nemzetbiztonsági hibák, nevezetesen a 9/11-es terrortámadások és a koronavírus-járvány enyhíthetők lettek volna, ha előzetesen jobban átgondoljuk a ránk leselkedő veszélyeket.

A könyvben egy kínai admirális szerint az amerikaiak „erkölcsi meggyőződése” és „könnyed optimizmusa” aláásta a saját erejüket, miközben „egy olyan problémára kerestek megoldást, amelyet nem értettek”. A történetben az Egyesült Államok világháborúban áll az Oroszországgal és Iránnal szövetséges Kínával, amelynek kiberképességei és mesterséges intelligenciája messze felülmúlja az Egyesült Államok eszközeit. Az Egy Övezet Egy Út Kezdeményezés, Kína jelenlegi infrastruktúra-fejlesztési stratégiája, amely több mint 70 országban hajt végre beruházásokat, erőteljes globális kezdeményezéssé vált, amely megerősítette a szövetséget az agresszív és felbátorodott Iránnal.

A regényben az Egyesült Államoknak egy politikailag független elnöke van, akinek a kormánya nem tud olvasni a sorok között, és taktikai hibák sorozatát követi el.

Ez konfliktusokat eredményez a tengereken, amelyek végül a világháborúhoz vezetnek. A kínai védelmi tisztviselők véleménye szerint az Egyesült Államok vezetői hagyták, hogy mindez bekövetkezzen.

Úton egy Kína-ellenes koalíció felé – terítéken az AUKUS

Valóban történelmi megállapodásnak tekinthető-e az amerikai, brit és ausztrál kormányfők által kötött megállapodás? Zsiros Egon elemzése.

„A dereguláció, amely annyi innovációt és gazdasági előnyt eredményezett, gyengeséggé vált”

– mondja az egyik ilyen kínai védelmi tisztviselő.

„Az amerikaiak képtelennek bizonyultak egy központosított kibervédelem megszervezésére”.

Schoen is írt már korábban a Kína és Oroszország tengely jelentette fenyegetéséről. Az adatok manipulálására, a magasan védett hálózatokba való behatolásra, sőt a választási rendszerekbe való beszivárgásra is alkalmas, rendkívül fejlett képességeikkel Kína és Oroszország jelenti a világ kiberhadviselésének vezető szereplőit. Az Egyesült Államok hírszerző közössége szerint ez a két ország „jelenti a legnagyobb hírszerzési és kibertámadási fenyegetést” az amerikai nemzetbiztonságra. Ez már ma is egyértelmű Schoen szerint.

A regény élvezetes, de kritikus olvasmány. Bár fiktív, korántsem utópisztikus. Egy világháborúhoz vezető ijesztően hihető utat mutat be.

Ahogy Ackerman a Jewish Insider-nek egy nemrégiben adott interjúban elmondta, a könyv elrettentő példaként szolgál arról, hogy az Egyesült Államok „alvajárhat a háborúig”.

Több okból is elfogult vagyok ezzel a regénnyel. Az egyik a személyes kapcsolat, mivel Ackerman és Stavridis a barátaim, és ami még ennél is fontosabb, mindketten rendkívüli életművel rendelkeznek – írja Schoen.

Ackerman bestseller író, aki számos regényt írt. Emellett egykori tengerészgyalogos, aki öt alkalommal teljesített szolgálatot Irakban és Afganisztánban, majd megkapta az Ezüst- és a Bronzcsillagot, valamint a Bíborszívet. Stavridis az Egyesült Államok nyugalmazott négycsillagos tábornoka, aki a NATO globális műveleteit vezette legfőbb parancsnokként. Az Egyesült Államok Déli Parancsnokságának vezetőjeként is szolgált, és katonai pályafutása során több mint 50 kitüntetést szerzett.

A regény a valós világ drámája annak, amit az elmúlt nyolc évben írtam, többek között a „A demokrácia vége? Oroszország és Kína felemelkedőben, Amerika pedig visszavonulóban” és „Hogyan veszélyezteti a jövőnket a legitimitás elvesztése és a megtört bizalom” című írásaimban – zárja gondolatait a könyvvel kapcsolatban Schoen.

ENSZ-főtitkár: Mindenáron meg kell akadályoznunk az USA-Kína hidegháborút

Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és Kínát, hogy tegyen lépéseket a „teljesen működésképtelenné vált” kapcsolataik javítása érdekében.