Meggyilkolt holokauszttúlélő fia: „Hogyan ölhették meg ezt az angyalt?”

Mireille Knollt – a 2018-ban brutális antiszemita támadásban kirabolt és halálra késelt 85 éves francia holokauszttúlélőt – rokonai és barátai „angyalként” és „mélyen szerető anyaként” jellemezték a gyilkosai ellen Párizsban zajló büntetőper harmadik napján – írja a The Algemeiner.

A 32 éves Yacine Mihoub és a 25 éves Alex Carrimbacus perében többek között Mireille Knoll fia, Daniel is tanúvallomást tett. Nyugodt, megfontolt hangon, mélyen személyes hangon méltatta elhunyt édesanyját, és felszólította a vádlottakat, hogy végre mondják el az igazat a gyilkosságról.

Knoll gyermekkora óta ismerte Mihoubot, aki családjával ugyanabban a lakótelepen élt. 2018. március 23-án Mihoub, aki gyakran látogatta meg Knollt előzetes bejelentés nélkül, Carrimbacusszal érkezett a lakására, akivel a börtönben barátkozott össze. A látogatás során, amely azzal kezdődött, hogy a páros egy pohár portói bort ivott, a Parkinson-kórban szenvedő Knollt 11 késszúrással megkéselték, és felgyújtották a lakását. Azóta, hogy a rendőrség a gyilkosságot követő napokban letartóztatta őket, Mihoub és Carrimbacus továbbra is a másikra hárítják a felelősséget.

A csütörtöki bírósági tárgyaláson Daniel Knoll azt mondta, hogy még mindig nem érti, hogy

„ez a két ember, ez a két szörnyeteg miért gyilkolta meg ezt az angyalt”

– utalt a két vádlottra.

Mihoubra utalva hozzátette:

 „Ő fogadta ezt az embert, ezt a szomszédot az otthonában. Hogyan juthatott eszébe egy ilyen förtelmes gyilkosság?”

Mihoub és Carrimbacus ellen antiszemitizmus indíttatású gyilkosság vádjával emeltek vádat.

A volt francia főrabbi is alijázik

Gilles Bernheim volt francia főrabbi feleségével szerdán költözött Jeruzsálembe.

„Nyolcéves kora óta ismerte őt, és tudta, hogy anyámtól nincs mit ellopnia”

– mondta Daniel Knoll.

Daniel elérzékenyült, amikor felidézte, hogy a tűzoltók, akik a gyilkosságot követően felgyújtott lakás miatt érkeztek a helyszínre, egy részben elégett holttestet találtak – Daniel Knoll szerint ez a náci koncentrációs táborokban elégetett áldozatok holttestére emlékeztetett.

Daniel édesanyja 1942-ben kilencéves gyermekként túlélte a hírhedt „Vel d’Hiv” elhurcolást, amikor a Vichy kollaboráns rezsimhez tartozó francia rendőrök 13 000 zsidó deportálását szervezték meg az auschwitzi koncentrációs táborba.

„Képzeljék el, számunkra arról a tűzről a koncentrációs táborok jutnak eszünkbe”

–- mondta Daniel Knoll, majd elcsuklott a hangja.

Mihoub és Carrimbacus pere november 10-ig tart a párizsi törvényszéken. Az eljárást aggódva figyeli a francia zsidó közösség, amelyet sokkolt a francia legfelsőbb bíróság év eleji döntése, amikor felmentette a büntetőeljárás alól azt a férfit, akit Sarah Halimi – egy 65 éves zsidó nő, akinek életét Mireille Knollhoz hasonlóan a saját otthonában oltották ki – 2017-es antiszemita meggyilkolásával vádoltak.

Pert indítanak a holokauszt-túlélő meggyilkolása kapcsán

Kedden megkezdődött a holokauszt-túlélő Mireille Knoll meggyilkolásával kapcsolatos persorozat.