Az amerikai külügy szerint elfogadhatatlan, hogy Izrael új lakásokat épít

Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön egy feszült hangulatú telefonbeszélgetést folytatott Benny Ganzzal, amely során a miniszter tiltakozott az ellen, hogy Júdea és Szamária területén új zsidó lakásokat hagyott jóvá az izraeli kormány- írja az Axiosra hivatkozva az Ujkelet.live  


Joe Biden elnök hivatalba lépése óta ez az első alkalom, hogy új építkezéseket hagytak jóvá a nemzetközi közösség által vitatott, de Izrael által ellenőrzött terülten. A Biden-kormány zárt ajtók mögött sürgette az izraeli kormányt, hogy ne engedélyezze az építkezéseket.

,,Az Egyesült Államok sárga lapot adott nekünk” – mondta egy vezető izraeli tisztviselő a Ganz és Blinken közötti hívásról.

Naftali Bennett miniszterelnök abban reménykedett, hogy a védelmi minisztérium bizottsága jóváhagyja az új lakásokat, mielőtt augusztusban Washingtonba látogat. De nem így történt, majd Biden személyesen szólította fel, hogy tanúsítson önmérsékletet a telepek kérdésében.

Ez megbonyolította a dolgokat, és hozzájárult egy két hónapos késéshez. A múlt héten azonban a védelmi minisztérium bejelentette, hogy összehívja a bizottságot, a tervezettnél több lakóegység jóváhagyására.

Michael Ratney, az Egyesült Államok vezető jeruzsálemi diplomatája felhívta Bennett külpolitikai tanácsadóját, Simrit Meirt, hogy tiltakozzon a lépés ellen.

Az Egyesült Államok nyomása kedden fokozódott, amikor Blinken felhívta Ganzot, és közölte vele, hogy mind a lakások száma, mind azok elhelyezkedése Júdea és Szamáriában „elfogadhatatlan”.

Blinken arra kérte Ganzot, hogy a jövőben vegye figyelembe az Egyesült Államok telepekkel kapcsolatos álláspontját.

Ganz közölte Blinkennel, megérti a Biden-kormány aggodalmát, és amennyire tudta, csökkentette a jóváhagyásra váró építési tervek számát.

Arra is felhívta a figyelmét, hogy Izrael tíz éve először engedélyezte 1300 új arab lakás építését Júdea és Szamária C-körzetében, mely teljes izraeli biztonsági és adminisztratív felügyelet alatt áll.

Ganz azt is elmondta Blinkennek, hogy politikai riválisai bírálták, amiért találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, és amiért jogi státuszt adott 4000 Júdea és Szamáriában élő palesztinnak, hozzátéve: ,,Hamarosan további ilyen lépéseket tervezek”, egy izraeli tisztviselő szerint.

Vezető izraeli tisztviselők elismerik, hogy az Egyesült Államok álláspontja a telepekkel kapcsolatban keményebb volt, mint amire számítottak, de megjegyzik, hogy a kritika főként a külügyminisztériumtól érkezik, a Fehér Ház pedig egyelőre nem tett nyilatkozatot.

Véget értek a mézeshetek Biden és Bennett számára?

Hiába a műsor, az izraeli és az amerikai vezetés közt mély ideológiai különbségek vannak, amelyek elkezdtek rendre a felszínre törni.