Rohamléptekben halad a kóser szabályozás liberalizálása Izraelben

A Matan Kahana vallásügyi miniszter által javasolt törvényjavaslat, amelynek célja a kóser tanúsítás jelentős reformja Izraelben, hetekig tartó heves vita után szerdán átment a Knesszet bizottsági meghallgatásán. Az ultraortodox törvényhozók megismételték heves ellenállásukat a tervvel szemben, amely most a Knesszet plénuma elé kerül második és harmadik olvasatra. Tel-Avivban szerdán kisebb tüntetést tartottak a törvénytervezet ellen, amely a Főrabbinátus monopóliumát kívánja gyengíteni.

„A Knesszet vallási szolgálatokkal foglalkozó bizottsága befejezte munkáját a kásrut-tervezettel kapcsolatban” – tweetelte Kahana. „A terv a következő napokban kerül szavazásra a Knesszet plénumában”.

Kahana elmondta, hogy nagyra értékeli az ellenzéki képviselők erőfeszítéseit, „akik közül sokan a törvénnyel szembeni határozott ellenállásuk ellenére hasznos változtatások és fontos korrekciók elvégzésén dolgoztak”. A miniszter megígérte, hogy „mindent megtesz annak érdekében, hogy a kásrut program javítsa a kóser szolgáltatásokat és erősítse a Főrabbinátus státuszát”.

Kahana javaslata egy sor magán kóser minősítő ügynökséget hozna létre, amelyek kötelesek lennének betartani a Főrabbinátus által meghatározott vallási előírásokat ahelyett, hogy csak maga a rabbinátus adna ki kóser minősítéseket. A lépés célja a verseny fokozása, hogy csökkentsék a tanúsítást igénylő vállalkozások költségeit.

A magánügynökségek felhatalmazást kapnak arra, hogy olyan igazolásokat adjanak ki, amelyeken szerepel, hogy „a rabbinátus felügyelete alatt állnak”. Minden egyes ügynökség élén várhatóan egy olyan rabbi áll majd, akit a város helyi rabbinátusa igazolt. Az ügynökségeknek – amelyeknek bizonyítaniuk kell majd a pénzügyi életképességet is – nyilvánosságra kell hozniuk a vallási normákat, amelyeket a minősítésükben betartanak.

A javasolt terv egy átfogó felügyeleti szerv létrehozását is előirányozza a Főrabbinátuson belül, amely felügyeli a magánügynökségeket, és biztosítja, hogy azok betartsák az általuk ígért normákat.

A bizottságban folytatott intenzív vita után több módosítást is elfogadtak, többek között lehetővé tették, hogy a helyi vallási tanácsok, valamint a helyi önkormányzati rabbik is adhassanak kóser minősítéseket.

A Times of Israel beszámolója szerint az ellenzéki képviselők több mint 1000 módosító indítványt nyújtottak be a jogszabályhoz, amelyek túlnyomó többségét elvetették.

„Ez egy sötét nap” – mondta Uri Maklev, az Egyesült Tóra Judaizmus képviselője, miután a jogszabály első olvasatban átment.

„A kóser fogyasztóknak nem lesz bizalma a kóser minősítésben. Lehet, hogy itt [a bizottságban] végeztünk, de még csak most kezdjük a háborút… minden gyerekhez el fogunk jutni ebben az országban, hogy tájékoztassuk, hogy a kásrut egy teljes hamisítvány”.

A Jiszráél Bejtenu párt képviselője, Julia Malinovszkij, aki a törvényjavaslatot jóváhagyó Knesszet-bizottságot vezeti, üdvözölte a törvény elfogadását.

„Forradalmat vívtunk” – mondta. „Elfogadtuk a reformot a bizottságban, amely ésszerűsíti a kásrut rendszert Izraelben, csökkenti a költségeket, csökkenti a megélhetési költségeket és jót tesz a vállalkozóknak, akik eddig magas árat fizettek a kásrut tanúsítványért.”

Aktivisták és kóser felügyelők tucatjai tüntettek szerdán a tel-avivi Ibn Gabirol utcán a reformjavaslat ellen, azzal vádolva őket, hogy miatta több százan veszítik el a munkájukat. Kahana lemondását követelve a tüntetők elzárták a forgalmat a Tel-Aviv központjában lévő Rabin tér melletti forgalmas utcán.

A hét elején néhány aktivista garnélarákot és más nem kóser tengeri herkentyűket főzött Kahana Beit Gamliel mosávban lévő otthona előtt tartott tüntetésen.

עקיבא ווייס Akiva Weisz on Twitter: „פעילים נגד רפורמת הכשרות מקפיצים שרימפסים כמחאה מול הבית של שר הדתות מתן כהנא pic.twitter.com/qq1TkWBlZg / Twitter”

פעילים נגד רפורמת הכשרות מקפיצים שרימפסים כמחאה מול הבית של שר הדתות מתן כהנא pic.twitter.com/qq1TkWBlZg

A tiltakozók úgy vélik, hogy a jogszabály, amely hatalmat vesz el a Főrabbinátustól, kóser tanúsító ügynökségek létrehozásához vezet, amelyek nem rendelkeznek kellően szigorú felügyelettel vagy szabályozással.

Miután a törvényjavaslatot a bizottság elfogadta, a Knesszet két haredi politikai pártja éles kritikával illette azt.

„Szomorú nap ez Izrael népe számára, amikor a zsidó állam megalapításának egyik sarokköve elesett” – áll a Sász párt közleményében. „Izrael nyilvános terei mostantól nem lesznek kóserek”. A párt szerint a jogszabály célja az volt, hogy „rombolást és zűrzavart keltsen az iparágban, és megnyissa a fiktív kásrut-ügynökségek vad piacát, ami zsidók tömegeit fogja tiltott ételek fogyasztására késztetni”.

Az Egyesült Tórai Judaizmus szerint a jogszabály „az értékek teljes összeomlása, amelyet a Bennett-Lapid-Lieberman-Kahana rosszindulatú koalíció hajtott végre a hagyományok és az izraeli kásrut-megfigyelők ellen”.

„Kásrut forradalom” vagy kenyérharc vár Izraelre?

Amikor a politika csak össze a vallásjoggal.