A Főrabbinátus nem fog együttműködni a kormány kásrut reformjaival

A Főrabbinátus kijelentette, hogy nem fog együttműködni a kormány által a kásrut (kósersági) felügyeleti rendszerre javasolt reformokkal, és azokat „veszélyesnek”, valamint „a kásrut és az izraeli zsidóság megsemmisítésének” nevezte — számol be a The Jerusalem Post.

A Főrabbinátus Tanácsának, a szervezet végrehajtó ágának hétfői ülését követően a testület határozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy a javasolt reformokat alkalmazó rabbik megsértik a zsidó törvényeket, és hozzátette, hogy nem fogadja el a Vallási Szolgáltatások Minisztériumának diktátumát a kérdésben.

A határozatot a tanács vezetője, Jitzhak Josef, szefárd főrabbi és a tanács további 11 tagja írta alá, David Lau főrabbi pedig üdvözölte a döntést.

Matan Kahana, vallási szolgálatokért felelős miniszter nem reagált azonnal a megkeresésre.

Kahana a múlt hónapban jelentett be egy programot, amely lehetővé tenné, hogy független kásrut hatóságok, élükön egy főrabbinátusi képesítéssel rendelkező rabbival lássák el a kásrut felügyeletét, a Főrabbinátus pedig szabványokat állapítana meg és szabályozó hatóságként működne, beleértve egy ellenőrző hatóság működtetését, amely felügyelné a független kásrut hatóságok munkáját.

Továbbá, ha a független hatóságok alternatív normák szerint kívánnak működni, egy önkormányzati főrabbi két másik, önkormányzati főrabbi képesítéssel rendelkező rabbival együtt létrehozhatná saját kásrut-hatóságát saját iránymutatásai alapján, amely továbbra is a Főrabbinátus ellenőrzési hatáskörébe tartozna.

Ezek az intézkedések megszüntetnék a Főrabbinátus monopóliumát a kósersági engedélyezés felett, amelyek során az állami számvevőszéki jelentések súlyos hiányosságokat és korrupciót tártak fel.

„A Főrabbinátus Tanácsa kijelenti, hogy a zsidó törvények szerint tilos egy rabbinak a saját önkormányzati határain kívül olyan helyen kásrutot (minősítést) adni, vagy kásrut kérdésekkel foglalkozni, ahol egy másik rabbi szolgál” – írta hétfői határozatában a tanács.

A tanács a javasolt reformok azon követelményeire hivatkozott, amelyek szerint az új, független kásrut-hatóságok élén egy olyan rabbinak kell állnia, aki a Főrabbinátus képesítésével rendelkezik ahhoz, hogy önkormányzati főrabbiként szolgálhasson.

Ez a hatóság az ország bármely pontján képes lesz a kásrut engedélyezés és felügyelet ellátására, szemben a jelenlegi rendszerrel, amelyben csak a helyi önkormányzati főrabbi és a rabbinátus adhat kásrut engedélyt.

„A Főrabbinátus tanácsát azért hozták létre, hogy a zsidó törvények terén utasításokat adjon az embereknek, és nem fog együttműködni azzal a döntéssel, hogy a Főrabbinátust olyan tanáccsá alakítsák, amely diktátumokat fogad el a zsidó törvényekkel ellentétes politikák végrehajtása érdekében” – áll a közleményben. „A zsidó jog alapelvei nem képezik alku tárgyát, Izrael Tórája nem változtatható meg”.

Lau támogatta a tanács döntését, és szintén elítélte a reformokat. Az askenázi főrabbi szefárd kollégájának címzett levélben fogalmazta meg a reformok ellenzését, üdvözölve, hogy a Főrabbinátus tanácsa hétfőn ellenezte a javaslatokat.

Levelében Lau azt állította, hogy a vallási hagyományokat valló izraeliek és a turisták szenvedni fognak a reformoktól, amelyek most az állami költségvetés rendezési törvényének részét képezik, mivel nem tudják majd megkülönböztetni a megbízható és a megbízhatatlan kásrut hatóságokat.

Támadta a reformok központi gondolatát is, amely versenyt teremt a kásrut-hatóságok között, mondván, hogy ez a verseny ártana a kásrut színvonalának.

Lau azt is bírálta Kahana javaslataiban, anélkül, hogy őt kifejezetten megemlítette volna, hogy nem konzultált a Főrabbinátus azon bizottságával, amelyet azért hoztak létre, hogy megvizsgálja az ország kásrut-felügyeletének minőségét javító lehetőségeket.

A bizottságot, amely szerény reformjavaslatokat tett, 2016 márciusában hozták létre.  Indítványait a Rabbinátus soha nem hajtotta végre.

Lau támadta a kásrut hatóság létrehozására irányuló „három rabbi” alternatív javaslatot is, mondván, hogy az ilyen rabbiknak nem lenne tapasztalatuk a kásrut felügyelet terén. A helyzetet egy olyan alternatív egészségügyi minisztérium létrehozásához hasonlította, amelyet három koronavírusos orvos vezetne.

Lau azt is állította, hogy a javaslatokat támogatók azok közé tartoznak, akik „ártanak Izrael Állam zsidó jellegének”, mondván, hogy ez a tény „azt bizonyítja, hogy a javaslatok nem a judaizmust szolgálják”.

Azt mondta, reméli, hogy a Főrabbinátus tanácsa hamarosan összeül, „hogy megvitassa, hogyan kell Izrael rabbijainak cselekedniük ebben a kérdésben” valamint azt, hogyan reagáljanak a konverziós folyamat közelgő reformjaira, amelyeket Kahana szintén tervez bevezetni.

„Kásrut forradalom” vagy kenyérharc vár Izraelre?

Amikor a politika csak össze a vallásjoggal.