„Kásrut forradalom” vagy kenyérharc vár Izraelre?

A Főrabbinátus elítéli a vallásügyi miniszter kétlépcsős kásrut-javaslatát — értesült a World Israel News.

Matan Kahana vallásügyi miniszter „kásrut forradalomnak” nevezett javaslatot terjeszt elő, amelynek célja, hogy csökkentse a fogyasztók számára az árakat és szabályozza a kóser minősítést végző független szervezeteket. A Főrabbinátus azonban visszavág, és úgy nyilatkozik, hogy a minisztérium kezdeményezése „megsemmisíti a kásrut fogalmát”.

Kahana kedden sajtótájékoztatón mutatta be kétlépcsős kezdeményezését. A reformok szerint a Főrabbinátus határozná meg a nemzeti kásrut (kósersági) normákat, szabályozná a független kásrut szervezeteket, és értékelné e szervezetek megfelelőségét.

A jemeni kabinetminiszter szerint, ha a vállalkozásoknak több választási lehetőségük lenne a kásrut-tanúsítványok kiválasztásában, az növelné a versenyt és csökkentené az árakat.

Kahana elmondta, hogy sok esetben a vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások gyakran fizetnek tanúsítási díjat mind a rabbinátusnak, mind a magán tanúsító szervezetnek, ami végső soron a fogyasztók számára növeli a költségeket.

A vita nagy része Kahana második szintű kóser felügyeletéről szól.

Kahana egy alacsonyabb szintű kásrutot is javasolt, amelyben a független tanúsító szervezetek a Főrabbinátusénál alacsonyabb színvonalat biztosítanak. Kahana szerint ezeknek a szervezeteknek először három, a Főrabbinátus által elismert önkormányzati rabbitól kellene engedélyt kérniük a működéshez.

Ez az alacsonyabb szintű kásrut a sábátkor működő vállalkozások számára is biztosíthatná a tanúsítást.

Ezek az üzletek annak ellenére hirdethetnék magukat kósernek, hogy nem felelnek meg a főrabbinátus előírásainak.

A Főrabbinátus elítélte a kezdeményezést. „Izrael Főrabbinátusa teljes mértékben elutasítja a Vallásügyi Minisztériumnak ezt a veszélyes kezdeményezését, amely a kásrut fogalmának megsemmisítésére irányul” – áll egy közleményben.

„A ma bemutatott terv lehetővé teszi bármely üzletember számára, hogy személyes vagy vállalati érdekei szerint vásároljon és adjon el kásrutot a nyílt piacon, aminek a végeredménye a megfelelő kásrut felügyelet megszűnése lesz. Ez része annak a folyamatos tendenciának, amely Izrael Állam vallási identitása ellen irányul. A Főrabbinátus, valamint Izrael összes rabbija együtt fog kiállni és határozottan fellépni, hogy véget vessen ezeknek a lépéseknek”.

A Knesszet házelnökének hibája miatt nem sikerült átvinni a rabbinikus bíróság reformjáról szóló törvényjavaslatot

Mickey Levy rossz gombot nyomott meg a szavazáskor, így 51-51-es szavazategyenlőség torpedózta meg az intézkedést, ami a széles politikai spektrummal rendelkező kormány legújabb kínos vereségét jelenti.